Održana manifestacija „Daj pedalu raku”

0
753

Proteklog vikenda, na Trgu Ćire Milekića u Sremskoj Mitrovici, održana je, povodom međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke, manifestacija „Daj pedalu raku”.

Njen cilj je podizanje svesti cele društvene zajednice, a posebno žena o značaju preventivnih i redovnih pregleda dojki, ranog dijagnostifikovanja i lečenja bolesti, kao i promovisanju zdravih stilova života naročito sporta, stavljajući akcenat na biciklizam koji je idealan kako u prevenciji tako i u rehabilitaciji posle operacije raka dojke.

Manifestacija je podrazumevala simboličnu vožnju biciklom, a aktivno učešće u vožnji su uzeli predstavnici udruženja, sportskih klubova, lokalne samouprave, kao i zdravstvenih ustanova i institucija.

„Opšta Bolnica je uključena u Nacionalni program skrininga raka dojke koji se u Srbiji sprovodi od 2012. godine. U toku prošle godine, urađeno je u Opštoj bolnici na Radiologiji 1882 monografije. Uglavnom se žene pozivaju na skrining mamografije u jednoj životnoj dobi, obično je to oko 50. godina i dalje. Rak dojke je jedan od vodećih zloćudnih tumora kod žena. Ono što je pridonelo porastu raka dojke i to je jedan od bitnih faktora, je to što žene sve kasnije rađaju ili uopšte ne rađaju, znači dojke ne obave svoju biološku funkciju i kod tih žena su tumori dojke znatno češći. Tu su i od ostalih faktora rizika smanjena fitička aktivnost, nepravilna ishrana, mnoge hemikalije u ishrani, nečistoće u vodi u vazduhu, to su neki od faktora koji doprinose svim tumorima. Preventiva je bitna u sprečavanju svih bolesti, pa tako raka dojke, mamografija je bitna jer skrining mamografijom možete da otkrijete i one maligne promene u dojci, koji se ne mogu okriti pipanjem dojke, koje je opet jedna od prvih metoda samopomoći kod žena. Žene posle tuširanja, kupanja treba da same pregledaju svoje dojke i da na vreme alarmiraju bilo kakve promene koje se pojave na dojkama,” – rekao je tom prilikom dr Živko Vrcelj, direktor Opšte bolnice Sremska Mitrovica.

Rak dojke je da podsetimo, najčešći maligni tumor i jedan od vodećih uzroka prevremene smrtnosti žena u Srbiji. Poslednjih decenija beleži se konstantan porast broja obolelih, a jedan od najvećih problema je kasno otkrivanje i dijagnostika raka, najčešće u odmakloj fazi bolesti.

Daj pedalu raku 2019, manifestacija koja se pored 22 grada održava i u Sremskoj Mitrovici. Danas, biciklizmom koji je veoma značajan kao aktivnost, tako u postoperativnom periodu, tako naravno i u prevenciji obeležavamo i pružamo podršku kako našem sugrađankama tako i njihovim porodicama. Ovde su prisutni predstavnici Grada, predstavnici zdravstvenih institucija, Doma zdravlja, Opšte bolnice, Zavoda za javno zdravlje, Crvenog krsta, udruženja građana, nevladin sektor koji je svestan ozbiljnosti ove situacije koji žele da skrene javnosti i da ih upozori koliko to može biti opasno za naše sugrađanke, naravno i predstavnici javnosti, građani i naravno mediji. Biciklistička trasa je od centra grada do Gradske plaže, a onda naši prijatelji triatlonci nastavljaju dalje do Zasavice.”- objasnio je Vojislav Mirnić, načelnik Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Prema zvaničnim podacima Evropskog registra za rak naša zemlja se nalazi na drugom mestu po broju smrtnih slučajeva od ove vrste karcinoma. Godišnje od raka dojke, koji je izlečiv preko 90% ako se otkrije na vreme, umre 1600 žena.

(Milan Milivojević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here