Održana promocija časopisa “Srpska vila” iz Republike Srpske

0
239

U okviru „Dana Republike Srpske u Srbiji” mitrovačkoj publici, u prostoru gradske Biblioteke, predstavljeni su časopis „Srpska vila” i izdanja SPKD „Prosvjeta” iz Bijeljine.

Časopis „Srpska vila” izlazi dva puta godišnje. Prof. dr Jelina Đurković glavni i odgovorni urednik „Srpske vile” predstavila je nov broj i govorila o koncepciji lista.

„Iz ovog Časopisa izrasli su zbornici i knjige. Redovne rubrike u Časopisu su poezija i proza, ogledi, a objavljujemo i naučne i stručne radove, eseje itd. U podnaslovu stoji da smo časopis za književnost i kulturu, tako da pokrivamo široko polje.”- navela je prof. Đurković.

Predstavljen je i Zbornik beseda posvećen Filipu Višnjiću, koje su tokom proteklih 25 godina govorene na manifestacijama posvećenim ovom slavnom pretku, na Višnjićevim danima koji se održava u Bijeljini i u Šidu.

Uslov kojim se redakcija Zbornika beseda vodila jeste da autori razmatraju Višnjićevo delo iz različitih aspekata, a o njemu su besedili akademici, profesori univerziteta, istaknuti novinari, umetnici, kulturni radnici”, rekao je prof. dr Cvijetin Ristanović višedecenijski glavni i odgovorni urednik „Srpske vile”.

Najavio je da će u Ediciji „Besjede” biti objavljen zbornik beseda posvećenih Svetom Savi, a kasnije Vuku Stefanoviću Karadžiću, Njegošu, kao i Petru Kočiću. Cilj je da se potomcima prenesu poruke koje ni danas nisu izgubile svoju vrednost.

O izdanjima i saradnji sa Mitrovčanima govorila je Dušanka Novaković i predstavila ciklus od šest romana autorke mr Ljiljane Lukić posvećenih srednjovekovnim velikašima Zlatonosovićima. Autorka romana Ljiljana Lukić govorila je o inspiraciji, istraživanju građe za ove istorijske romane, sa akcentom na poslednji objavljen – „U nebo zagledan”.

Promovisana je i zbirka „Svakidašnje priče” je prof. dr Cvijetina Ristanovića. Misija SPKD „Prosvjeta” iz Bijeljine je sistematizovanje i prezentovanje kulturnih vrednosti kako bi se izgradila metodologija za stalnu brigu i očuvanju nasleđa. Tako su izrastali Višnjićevi dani i druge brojne manifestacije i objavljivane su knjige, zbornici i časopis.

(M. M.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here