Sremskomitrovački portal

On je najstariji živi Srbin – SEĆA SE KRALJEVINE. Deda Živan ima 105 godina

Informer DN

Živan Popović iz Latvice kod Arilja rođen 30. januara 1917, a još sam hoda, dobro vidi i čuje. Šta je tajna dugog života? Pa uvek sam radio i nikad se nisam družio sa rđavim ljudima, kaže deda Živan, koji je preživeo koronu u 104. godini.

Najstariji Srbin ima 105 godina i 181 dan i živi u selu Latvica kod Arilja. Živan Popović rođen je 30. januara 1917. godine u vihoru Velikog rata. Nije ga, kako kaže, izbegla nijedna nevolja koja se obrušila na ovu našu zemlju, ali sve je uspeo da ih prebrodi i još prkosi krštenici.

Informer DN

Ovako za Informer svoju životnu priču započinje deda Živan.

Najstariji lovac
I pored toga što je uveliko premašio vek, Živan je i dalje lovac, najstariji u Srbiji.

Život za film

Informer DN

Seća se Živan kada su Srbijom vladali kralj Aleksandar, Petar Drugi, pa Tito, Stambolić, Milošević, Koštunica, Đinđić… U međuvremenu preživeo je i španski grip, Šestojanuarsku diktaturu, pa ubistvo kralja Aleksandra, pa Drugi svetski rat, Informbiro, rat u Jugoslaviji, NATO bombardovanje Srbije 1999.

Živan se dva puta ženio. Sa prvom ženom venčao se 1937. godine i sa njom ima petoro dece. Dve ćerke dobio je u braku sa drugom suprugom. Deca su mu podarila 11 unuka i 19 praunuka. Obe žene je sahranio, kao i četvoro dece. Danas živi sam i ne žali se…

Preživeo i koronu
Prošle godine deda Živan se zarazio koronom. Odveli su ga u bolnicu, odakle je, kaže, brzo pušten.

Čita i kuva

Informer DN

Bio dobar đak
Živanova majka Persa bila je iz susednog sela Lukovica. Sa mužem, Živanovim ocem Radićem, imala je jedanaestoro dece, osmoro je umrlo, a Živan je jedno od troje preživelih.

Možda će neko od mojih naslednika da pročita nešto mudro od mene i da dobro proživi svoj život. Nema tu mnogo reči da se kaže. Misliti zlo i biti sa zlim ljudima smrt su za organizam, dok ljubav i vera donose dugovečnost. Eto, to bi bio moj savet za život – kaže najstariji Srbin

Informer

Exit mobile version