Opšta bolnica deo projekta prekogranične saradnje

0
1088

U Opštoj bolnici Sremska Mitrovica održana je otvarajuća konferencija projekta Interreg IPA -CBC  Heart Net, u kojem su pored mitrovačke bolnice,  uključene i  opšte bolnice u Somboru i  Subotici, a partneri su IKVBV Sremska Kamenica i Opća županijska bolnica Vukovar.

Za našu ustanovu ovo je dan kada započinje jedno novo doba i ne samo za zdravstvene ustanove i pacijente, već i za medicinu uopšte. Reč je o medicini budućnosti i naše zadovoljstvo je utoliko veće, što smo uspeli da budemo deo ovako važnog i velikog projekta”- reči su v.d.direktora bolnice dr Dragana Malobabića, koji je još naglasio da je opšti cilj programa Intereg IPA Coopertion programme Croatia-Srbija  ojačati socijalni, ekonomski i teritorijalni razvoj kako bi zajednički projekti i aktivnosti bili uspešni, a lečenje pacijenata mnogo brže i efikasnije. 

Po rečima kardiologa dr Jovanke Dejanović, nema većeg zadovoljstva za lekara, od onog kada stvarate nešto novo, a to novo omogućava da budete deo začetka jednog sasvim novog načina lečenja .

U okviru projekta je obezbeđena i vrhunska telekomunikaciona oprema koja je već instalirana u našoj bolnici a obezbediće direktnu kominikaciju 7 dana 24 h sa  bolnicama partnerima. Projekat će razviti mrežu telemedicine i time obezbediti efikasnu i brzu  dijagnostiku i lečenje populacije sa kardiovaskularnim bolestima. Upravo stanovništvo našeg regiona ima visoku incidnecu bolesti srca i krvnih sudova.” objašnjava dr Dejanović i dodaje da je ovo benefit i za medicinske radnike i pacijente jer omogućava brzu dijagnostiku i lečenje kardiovaskularnih bolesnika, a sa druge strane poboljšana je komunikacija, jednostavnija razmena iskustava, dostupnost medicinskih protokola za brže pružanje profesionalnih zdravstenih usluga. 

Ovaj značani projekat je sufinansiran iz fonda Evropske unije ERDF i IPA II, a već prva implementacija u mitrovačkoj bolnici se očekuje početkom marta meseca ove godine. Nosilac projekta za Srbiju je dr Ilija Srdanović, a za Hrvatsku dr Ivana Dubravčić.

(Biljana Sremčić)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here