Opština Ruma najavljuje rušenje vikendica oko jezera Borkovac

0
5680

Tokom druge polovine aprila, predsednica rumske opštine Aleksandra Ćirić saopštila je javnosti da će sve nelegalne objekte postavljene oko Borkovačkog jezera ukloniti i, po njenim rečima, nakon toga će lokalna samouprava pristupiti uređenju prostora oko jezera. Njeno saopštenje izazvalo je veliko interesovanje lokalne javnosti, u prvom redu vikendaša i vlasnika pomenutih objekata.

Podsetimo, Ćirićka je obavestila sve sugrađane koji imaju nelegalno izgrađene/postavljene objekte da iste uklone u roku od 30 dana. Kako piše u saopštenju na njenoj zvaničnoj Fejsbuk stranici, ukoliko gradjani sami ne uklone nelegalne objekte pristupiće se uklanjanju objekata po službenoj dužnosti, a o trošku korisnika nelegalnog objekta.

Ovo je početak prve faze radova na Borkovac, te kako bi se radovi nesmetano odvijali, molimo sve sugrađane da apel shvate ozbiljno i pristupe uklanjanju svojih nelegalnih objekata!”- zaključila je predsednica rumske opštine u pomenutom saopštenju.

U ime vikendaša koji imaju svoje objekte oko jezera, javnosti se obratio i Branislav Pandurević, navodeći da je reč od oko 80 objekata koji su montažni, odnosno da nema zidanih objekata.

Reč je većinom o kamp prikolicama oko kojih je uređen prostor, prethodno zarastao u šikaru i žbunje.”- kaže Pandurević, dodajući:

Mi smo ceo taj prostor na kojem se nalaze vikendice očistili, sasekli korov i uredili pre skoro deset godina, kada niko iz lokalnih struktura nije vodio računa o Borkovcu, kao da se ne nalazi nadomak grada. Tokom gradnje vikendica nije narušena vegetacija zatečene šume niti se išlo protiv ekoloških standarda.

Pandurević navodi da se vikendice mahom nalaze na zemljištu Zemljoradničke zadruge “Fruška gora” koja je u stečaju, a da se samo manji deo nalazi na državnom zemljištu. Ipak, on u ime vlasnika vikendica, poziva predsednicu rumske opštine Aleksandru Ćirić na razgovor i usvajanje rešenja koji bi bilo u zajedničkom interesu.

Spremni smo na kompromis i dogovor i imamo želju da zajedno sa organima lokalne samouprave učestvujemo u regulaciji uređenja zemljišta oko jezera Borkovac.”- predlaže Pandurević.

Sada je na potezu opština Ruma, odnosno predsednica Ćirić, a rok do kojeg je dala vremena da se uklone vikendice ističe 21. maja.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(M. Milivojević/foto: privatna arhiva)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here