Organizacije i neformalne grupe štite životnu sredinu svojih lokalnih zajednica

1
509

Organizacije civilnog društva i neformalne grupe iz 22 lokalne zajednice započele su rad na razvoju svojih ideja iz oblasti zaštite životne sredine.

Pored svih poteškoća koje je sa sobom donela 2020. godina, pojavila se prilika da organizacije i neformalne grupe građana koji su se okupili oko raznih ideja, dobiju kako finansijsku, tako i razvojnu podršku. Zahvaljujući programu podrške Snažno zeleno imaće mogućnost da prošire svoje kapacitete kako bi se lakše suočili sa izazovima u svojim lokalnim zajednicama.

Beogradska otvorena škola u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije i Inženjerima zaštite životne sredine, uz finansijsku podršku Evropske unije, kao i Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije i fondacije Fridrih Ebert, sprovodi trogodišnji projekat Zeleni inkubator koji će doprineti osnaživanju kapaciteta organizacija civilnog društva koje se bave pitanjima zaštite životne sredine, naročito za praćenje procesa evropskih integracija Republike Srbije i podržati inicijative lokalnih neformalnih grupa.

U okviru programa Snažno zeleno u prvom krugu selekcije odobreno je 15 predloga projekata organizacija civilnog društva (OCD) i 16 projektnih ideja neformalnih grupa iz oblasti zaštite prirode, upravljanja otpadom, zaštite kvaliteta vazduha, zaštite i upravljanja vodama. Organizacije civilnog društva će pratiti javne politike na lokalnom nivou čime će značajno doprineti boljem razumevanju procesa pridruživanja Evropskoj uniji u kontekstu Poglavlja 27 (životna sredina i klimatske promene) o kom na godišnjem nivou izveštava Koalicija 27.

Broj podržanih organizacija i neformalnih grupa će rasti iz godine u godinu. Prijave u okviru programa Snažno zeleno su konstantno otvorene za neformalne grupe, dok će naredni poziv za OCD biti otvoren 2021. godine. 

Pored programa Snažno zeleno, u okviru projekta Zeleni inkubator biće izrađene Studije izvodljivosti tranzicije ka cirkularnoj ekonomiji u 40 opština (Subotica, Vršac, Bela Crkva, Bečej, Beočin, Sremski Karlovci, Novi Sad, Vladimirci, Krupanj, Kosjerić, Gornji Milanovac, Despotovac, Bor, Raška, Trstenik, Sombor, Valjevo, Ub, Zrenjanin, Pančevo, Bajina Bašta, Čačak, Aranđelovac, Kragujevac, Velika Plana, Kraljevo, Melijana – Niš, Leskovac, Bački Petrovac, Šabac, Srbobran, Vrbas, Temerin, Žabalj, Bačka Palanka, Titel, Irig, Sremska Mitrovica, Ruma, Stara Pazova), uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine i Privredne komore Vojvodine.

Za više informacija i aktuelnim konkursima i aktivnostima na projektu pratite sajt Koalicije 27 – www.koalicija27.org

(D. Stamenković)

1 COMMENT

  1. Kao i ostale NVO, tako i ove u oblasti ekologije i životne sredine, nisu ništa drugo do perfidan način da neko opere, a neko uzme deo tih para. Efekata nigde. Uticaj javnosti u svim sferama života nužan je, ali model tog uticaja mora biti potpuno drugačiji. Projekti moraju biti recenzirani od strane vrsnih stručnjaka, moraju imati jasno vidljive koristi za zajednicu, pa tek onda fazno finansirani – zavisno od same realizacije. Do sada je to retko bio slučaj, sve se pokrivalo papirima i svi su bili zadovoljni, i perači para i same NVO. Posebno je ovo karakteristično za razne ekološke pokrete, koji nemaju vez s mozgom, jer ih vode ljudi koji, suštnski, ni ne znaju šta je ekologija, šta obuhvata i koji su aktuelni i problemi na lokalnom, a kamoli na globalnom nivou. No, to rpolazi jer su danas svi zabrinuti za životnu sredinu, zdravlje i sl, ali, uglavnom, formalno. Dela možemo videti na spomen groblju, keju i ostalim delovima grada.
    Sve se vrti oko love, u pitanju je klasičan populizam i formalizam, bez efekata.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here