ORIGINALNI I NIKAD JAVNO PRIKAZANI SNIMCI! Streljanje Srba 1942. godine u Sremskoj Mitrovici!

0
1784

Odnosi između Srbije i Hrvatske, godinama unazad, dodatno se komplikuju, ne samo negiranjem zločina tokom hrvatskih operacija isterivanja srpskog stanovništva iz Krajine, već i upornim negiranjem ustaškog genocida u vreme Nezavisne države Hrvatske (NDH). U ovom međusobnom prepucavanju, ipak se čini, da su zločini ustaša u Sremu nekako gurnuti u stranu. O njima niko ne govori iako je reč o stravičnim pokoljima tokom svih godina koliko je, na ovim prostorima, trajao Drugi svetski rat.

Zahvaljujući trudu administratora „T.me/ Istočni_front“ i uz pomoć „Archive.org“ došli smo u posed autentičnih i do sada NIKAD JAVNO prikazanih snimaka streljanja Srba u Sremskoj Mitrovici tokom 1942. godine, na mestu koje je danas poznato kao Spomen groblje.

Pored samih snimaka streljanja (među kojima je verovatno i snimak pogubljenja jednog od najvećih srpskih slikara Save Šumanovića), na filmu se nalaze i autentične fotografije iz tog vremena na kojima se vidi priprema izgladnele, uplašene i izgubljene srpske dece za „pokrštavanje“ u katoličku NDH. Na samom kraju snimka može se, takođe, primetiti kolona srpske dece već obučene u ustaške uniforme.

Decu su hrvatske ustaše, uz pomoć časnih sestara rimokatoličke crkve, s namerom izgladnjivali do te mere da u bukvalnom smislu ostanu samo kost i koža na njima, da bi potom za koricu hleba i psihički utučeni bili praktično ucenjeni da se povinuju novoj ideologiji, naciji i veri.

Kako je to sve izgledalo, može se videti na filmu koji je, da ponovimo, originalan snimak stradanja srpskog naroda u Sremu 1942. godine:

(T.me_Istočni front/Archive.org)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here