Osuđenici iz KPZ donirali maske za mitrovačke osnovce

0
605

Više od 200 osuđenika u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici doniralo je 235.600 dinara za izradu više od 16.000 višekratnih zaštitnih maski za đake od prvog do četvrtog razreda svih osnovnih škola u tom gradua.

Osuđenici radno angažovani u krojačkom pogonu sami su pokrenuli akciju “Doniraj masku školarcu” i odrekli se plate koju primaju za rad u korist kupovine materijala, krojenja i šivenja maski.

Mitrovački školarci, zahvaljujući ovom humanom gestu osuđenika, dobiće komplet od 5 platnenih maski, i on sleduje svakom đaku od prvog do petog razreda svih osnovnih škola na teritoriji opštine, dok će učenici ŠOSO “Radivoj Popović” zbog manjeg broja učenika, svi dobiti maske.

Na samom početku epidemije, osuđenici u zavodima u Sremskoj Mitrovici, Nišu, Zabeli i ženskom zatvoru u Požarevcu počeli su dnevno da šiju i do 6.000 zaštitnih maski za zaposlene i lica lišena slobode u svim zavodima. Ta proizvodnja i dalje traje i proširena je na izradu zaštitnih odela, nazuvica i kapa. Takođe, na početku epidemije, oko 4.700 osuđenika u najvećim zavodima u zemlji odreklo se jednog suvog obroka u korist najsiromašnijih građana, što su takođe sami inicirali.

U julu je 174 osuđenika u KPZ Zabela doniralo 122.000 dinara za lečenje bolesne dece u Srbiji, odričući se dela novca od jednokratne pomoći države od 100 evra za ublažavanje posledica epidemije korone.

(M. M.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here