Otvoren novi pogon fabrike “Modine”: ULOŽENO MILION EVRA!

0
1848

Premijer Srbije Ana Brnabić otvorila je juče u Sremskoj Mitrovici novi pogon američke kompanije “Modine” i najavila poreske olakšice za zapošljavanje mladih. Kompanija “Modine” u Sremskoj Mitrovici proizvodi već pet godina izmenjivače toplote i ukupno zapošljava 270 radnika.

U novi pogon za proizvodnju izmenjivača toplote od 3.500 kvadratnih metara, ova kompanija investirala je milion evra. U prvoj fazi zaposleno je 45 radnika a u narednom periodu ukupno 150.

Nebojša Đorić, radnik u fabrici “Modine”, kaže da je firma dobra i može da se napreduje, kao i da je zadovoljan ambijentom, uslovima poslovanja.

Prosečna starost radnika u ovoj fabrici je 32 godine, što je značajan iskorak imajući u vidu da je procenat nezaposlenosti mladih u Srbiji visok, čak 24 odsto, a američka ambasada, kako je rečeno, snažno podržava te reforme.

Kompanija Modine ima 12.000 zaposlenih na pet kontinenata. Plan kompanije da u fabrici u Sremskoj Mitrovici u narednom periodu bude 270 radnika.

Kompanije iz SAD uložile su u Srbiju četiri milijarde dolara direktnih investicija i zaposlile 20.000 ljudi uključujući i tri u Sremskoj Mitrovici. Sve je to plod zajedničkih napora lokalne i republičke vlasti i američke ambasade“, naveo je Gabrijel Eskobar, zamenik ambasadora SAD u Srbiji.

“Otvaranje novog pogona od 3.500 kvadratnih metara u Sremskoj Mitrovici predstavlja značajan iskorak u našem poslovanju. Naš cilj je da nove proizvodne kapacitete popunimo ljudima, obučimo ih i da ovladaju novim proizvodnim procesima, te da u budućnosti postižemo još bolje poslovne rezultate”, rekao je direktor Modine Srbija Dejan Nestorović.

Premijerka Brnabić najavila je predlog niza izmena poreskih zakona o olakšicama za kompanije koje zapošljavanju mlade u idućoj godini i pozvala investitore da ih više angažuju.

Želim da vas zamolim kao menadžment ove kompanije, ali i američku ambasadu da razmislite da u Srbiju prebacite i vaše istraživačke centre. Srbija je od 1. januara najkonkurentnija destinacija u Evropi za ulaganja u obrazovanje u istraživanje i razvoj“, rekla je Ana Brnabić.

Premijerka je podsetila da je za ulaganja u intelektualnu svojinu u Srbiji porez manji jer se troškovi računaju duplo, a da je porez na prihod samo tri procenta.

(M. M.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here