Otvorena izložba „Aprilski rat i prvi dani NDH”

1
377

Tokom vikenda, u prostorijama Muzeja Srema, otvorena je izložba na temu „Aprilski rat i prvi dani NDH”. Postavka izložbe obrađuje period do leta 1941. godine, s akcentom na dešavanjima u našem gradu i teritoriji Srema.

Izložbu je otvorio načelnik Vasilj Ševo rečima: „ Kada pričamo o Aprilskom ratu, moramo da se setimo naših boraca koji su svesno dali svoje živote, cilj je bio da se uspori protivnik kako bi svoje najbliže spasli sigurne smrti. Naši vojnici tadašnje Kraljevine Jugoslavije bili su znatno inferiorni u vojnom pogledu, bili su toliko slabiji da se pitanje pobednika nije ni postavljalo, nije se postavljalo ni pitanje da li će spasti svoje živote. Živote nisu ali jesu čast. To je ono zbog čega treba da se okupimo svake godine i odamo pomen tim borcima, to je ono zlo koje ne treba da zaboravimo i o kojem naša pokoljenje treba da uče. Što se tiče savremene Mitrovice, ove naše Mitrovice, ona treba da živi u apsolutnoj ravnopravnosti i toleranciji svih njenih građana i da ne postoji ono što se zove verska, rasna ili druga mržnja.”

Aprilski rat  je ime za invaziju Sila Osovine (kodnog naziva Direktiva 25) na Kraljevinu Jugoslaviju koja je počela 6. aprila 1941. Ova operacija označava početak Drugog svetskog rata na teritoriji Jugoslavije. Rat je završen 17. aprila 1941. okupacijom i podelom Jugoslavije između Sila Osovine.

Istoričar Nenad Radmanović kustos Muzeja Srema kaže da je ova dugoočekivana izložba organizovana i uređena od strane Muzeja Srema Sremska Mitrovica uz veliku podršku mitrovačke lokalne samouprave i velikog broja entuzijasta i građana Sremske Mitrovice.

„U Sremskoj Mitrovici prvi put je organizovana izložba o ovoj temi koja je inače retko obrađivana. Pokušali smo da obradimo običnog čoveka iz našeg grada koji je bio vinovnik uvodnih događaja u rat pre 80 godina na teritoriji Srema i našeg grada, u Aprilski rat i sve ono što je posle toga usledilo. Izložba je dosta kompleksna, prati događaje od prvih pritisaka na Kraljevinu Jugoslaviju sredinom 1938. godine. Uradili smo rekonstrukciju kompletne političke scene grada uoči rata sa svim akterima, potom smo uradili takođe i rekonstrukciju događaja koji su vezani za 27. mart, ne samo Sremskoj Mitrovici, nego u Sremu i same operacije, Aprilskog rata koji je trajao desetak dana na teritoriji čitave Kraljevine Jugoslavije”, rekao je Radmanović, dodajući:

„Ono što će možda biti najzanimljivije za posetioce izložbe je da vide kako su izgledali vojnici Kraljevine Jugoslavije, koje su naoružanje imali vojnici okupatorskih zemalja koji su se ovde zatekli. Uspeli smo da obradimo temu formiranja gradskih vlasti zločinačke Nezavisne Države Hrvatske na teritoriji našeg grada i teritoriji čitavog Srema u neka prva dva, tri meseca do leta. Dakle, ova izložba obrađuje period do leta 1941. godine. Sledeće godine biće obrađene i teme koje su vezane za formiranje partizanskih odreda u gradu, formiranje činovničkog aparata, potom teme koje su vezane za progon Srba, Jevreja i Roma u gradu i naravno 1942. godina, koja nam dolazi sledeće godine – 80 godina od tog strašnog pogroma našeg naroda na Spomen-groblju i akcije Viktora Tomića.”

Izložba će biti otvorena do daljnjeg i svake godine će se nadograđivati, a svi zainteresovani mogu da je pogledaju uz poštovanje protivepidemioloških mera.

(SMP)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here