Otvorena izložba „Britanci u Drugom svetskom ratu u Jugoslaviji”

0
204

U mitrovačkom Muzeju Srema otvorena je izložba fotografija pod nazivom “Britanci u Drugom svetskom ratu u Jugoslaviji”. Izložba fotografija i katalog posvećeni su žrtvama srpskog naroda, pripadnicima Jedinica za specijalne operacije i svima onima koji su pružali podršku borbi i otpor u Srbiji tokom rata do konačnog oslobođenja od nacizma.

Na izložbi se mogu videti fotografije oficira i podoficira britanske vojske koji su poslati u Jugoslaviju, neki od njih u opancima ili sa šajkačama i u seljačkim odelima, pred ratne operacije. Ova izložba predstavlja jedinstvenu celinu sa postavkom posvećenoj Aprilskom ratu. Izložbu u Muzeju Srema otvorio je načelnik Vasilj Ševo rekavši:

Srpski narod dobro pamti veliki doprinos Velike Britanije u borbi protiv nemačkog okupatora na ovim prostorima. Izložba pokazuje i odnosi se na srpske žrtve, na britanske Jedinice specijalne operacije, kao i na sve ostale koji su pružili veliku pomoć jugoslovenskim narodima da odbrane svoju otadžbinu. Nama saradnja sa Velikom Britanijom itekako odgovara, samo ne saradnja u ratnom ili vojnom obliku, ona saradnja koju smo mi hteli sa Velikom Britanijom, uostalom, kao i sa svim zemljama i narodima sveta, je saradnja u građenju odnosa pogotovo prijateljskih, ekonomskih i svih ostalih odnosa za dobrobit svih nas.”

Istovremeno sa aktivnim otporom protiv Nemaca u Evropi, britanska vlada je još 1940. godine formirala obaveštajno-diverzantsku grupu – Specijalnu jedinicu za vojne operacije (SOE) u okupiranim evropskim državama.

Britanska ambasada u Beogradu izložila je i privatne fotografije i kolekcije porodica izbeglih ratnih zarobljenika, pripadnika Jedinica za specijalne operacije i Meklejnove vojne misije, kako bi posetili na vreme kada su se Srbi i Britanci borili za slobodu zajedno, rame uz rame, u najmračnijem periodu 20. veka.

Izložba fotografija „Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji“ će trajati do 18. maja. Posetioci mogu da je posete svakim radnim danom u periodu od 7 do 15 sati, kao i vikendom od 9 do 17 sati.

(SMP)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here