„Pesmom u slavu Kupinika“ svečano zatvoreno VII Pećinačko kulturno leto

0
322

Sedmo po redu „Pećinačko kulturno leto“, koje organizuje Kulturni centar „Pećinci“ pod pokroviteljstvom pećinačke lokalne samouprave, sinoć je svečano zatvoreno koncertom horske muzike simboličnog naziva „Pesmom u slavu Kupinika“ održanim u crkvi Svetog Luke u Kupinovu. Na koncertu su nastupili članovi Horskog sastava „PoliFonika“ iz Sremske Mitrovice.

Koncertu je prisustvovao i zamenik predsednika opštine Pećinci Zoran Vojkić, koji je tom prilikom istakao da će pećinačka lokalna samouprava nastojati da u narednim godinama izdvaja još više finansijskih sredstava, kako bi kulturni programi stigli do publike u svim naseljima.

Večerašnji koncert je poseban s obzirom da se ove godine obeležava 500 godina od razaranja tvrđave Kupinik. I pet vekova je Kupinik zanemarivan. Ali, ovo opštinsko rukovodstvo prepoznaje istorijski značaj poslednje prestonice srednjovekovne Srbije i zato ulaže sve veće napore u očuvanje Kupinika. Odlukom Skupštine opštine Pećinci osnovan je muzej „Kupinik“, čije sedište će biti u Kupinovu, i to je značajan korak ka krajnjem cilju – da jednog dana vidimo obnovljen Kupinik“ – istakao je Vojkić.

Manifestaciju je svečano zatvorio direktor Kulturnog centra, Jovan Devrnja.

Više od pet stotina posetilaca uživalo je ove godine u tri koncerta koje smo održali u tri najveća naselja u opštini – Pećincima, Šimanovcima i Kupinovu. Iz godinu u godinu primećujemo da je interesovanje naših građana sve veće kada je u pitanju ova manifestacija po kojoj naša ustanova postaje sve prepoznatljivija, kako u našoj sredini, tako i u okolnim opštinima. Ove godine imali smo priliku da ugostimo učesnike iz velikih gradova kao što su Sremska Mitrovica, Novi Sad i Beograd i, sudeći po publici, ni ove godine ih nismo izneverili kada je raznolikost programa u pitanju“ – rekao je Devrnja.

U dvorištu Etno kuće „Putnik“ u Kupinovu posetioci su mogli da pogledaju istorijsku izložbu pod nazivom „Kupinik – poslednja prestonica srpskih despota – Zavet i inspiracija“ koja je specijalno povodom zatvaranja manifestacije izmeštena iz hola Kulturnog centra u Pećincima, gde je bila prethodne dve nedelje. Autor izložbe, arheolog Perica Odobašić, podsetio je da se posle 500 godina od razaranja tvrđave „Kupinik“ krenulo sa obnovom ovog spomenika.

I ova izložba deo je programa obeležavanja pet vekova od razaranja same tvrđave i kao takva govori nam o značaju kako samog spomenika kulture, tako i o bogatoj istoriji koju Kupinovo ima. Izložba izaziva veliko interesovanje posetilaca i drago mi je što imamo priliku da značaj Kupinika približimo ne samo meštanima samog naselja i okolnih mesta, već i gostima koji nam dolaze iz različitih krajeva naše zemlje. Sada nam preostaje da ovoj tvrđavi kroz obnovu damo novi sjaj i u tome nam svesrdno pomaže pećinačka lokalna samouprava.“ – istakao je Odobašić.

Podsetimo, Pećinačko kulturno leto trajalo je od 15. do 29. avgusta. Najpre je 15. avgusta na šetalištu u Pećincima održan koncert tradicionalne muzike pod nazivom „Zvuci naših korena…“, u okviru kojeg su nastupili članovi Gradskog tamburaškog orkestra „Branko Radičević“ iz Rume i Pevačkog društva Hrama Svetog Save iz Beograda. Potom je 22. avgusta na letnjoj sceni u Šimanovcima održan Koncert narodne muzike pod nazivom „Samo pesma zna…“, na kojem su se predstavile članice Tamburaškog sastava „La banda“ iz Novog Sada, da bi manifestacija bila privedena kraju u Kupinovu nastupom hora „PoliFonika“ iz Sremske Mitrovice. Kao uvod u manifestaciju, tokom jula održano je “Dečje kulturno leto“ u okviru kojeg su najmlađi u svih 15 naseljenih mesta opštine uživali u prigodnim dečjim programima. Sva tri koncerta dostupna su na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Pećinci.

Pećinačko kulturno leto“ ove godine organizovano je u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Pećinci, Arhijerejskim namesništvom pećinačkim, savetima mesnih zajednica u Pećincima, Šimanovcima i Kupinovu, Tehničkom školom „Milenko Verkić Neša“, Osnovnom školom „Slobodan Bajić Paja“, Predškolskom ustanovom „Vlada Obradović Kameni“ i Narodnom bibliotekom u Pećincima.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here