Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa

0
464

Počela je vakcinacija protiv sezonskog gripa na teritoriji Grada Sremska Mitrovica. Vakcinacija se vrši na punktu u PSC „Pinki” i u seoskim ambulantama Doma zdravlja.

Građanima su na raspolaganju trovalentna i  četvorovalentna vakcina iz Instituta Torlak, urađene na osnovu zastupljenosti sojeva vakcina na severnoj hemisferi za prethodnu sezonu. Za vakcinaciju nije potrebna prethodna najava.

Vakcinacija protiče uredno, interesovanje je uobičajeno, kao i proteklih godina, doza imamo dovoljno. Građanima su na raspolaganju dve vrste vakcina – trovalentna „Torlax flu” i četvorovalentna „Vaksigrip tetra”. Uglavnom je napravljena tako da pokriva sve sojeve gripa za koje je moguće da se jave ove sezone. Svako ko ima infekciju sličnu gripu, testira se da bi se videlo da li je kovid ili neka druga virusna infekcija, a kad se bude proglasila epidemija, onda se izoluje virus gripa, to radi Torlak”, dodaje dr Adil Elhag, direktor Doma zdravlja.

Vakcinacija protiv sezonskog gripa preporučuje se svim građanima iznad 60 godina starosti, kao i osobama koje pate od hroničnih oboljenja. Preporučuje da se sve osobe koje su u riziku što pre vakcinišu jer je period stvaranja imuniteta dve do tri nedelje posle primanja vacine.

Trenutno na raspolaganju 4000 doza vakcina, ali se veoma brzo očekuje dalja isporuka. Vakcinacija protiv sezonskog gripa obavljaće se  radnim danima i subotom i nedeljom u vremenu od 8 do 16 sati.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here