Počela vakcinacija zdravstvenih radnika u Sremskoj Mitrovici

1
2381

Počela je vakcinacija mitrovačkog zdravstvenog osoblja protiv kovida 19. Posle smeštenih u domovima za stara lica, prednost pri vakcinaciji dobili su zdravstveni radnici zaposleni u kovid sistemu.

Medicinsko osoblje vakciniše se po prioritetnim grupama, prvo zdravstveni radnici koji rade u kovid bolnici, potom zdravstveni radnici koji imaju zdravstvene razloge zbog kojih bi trebalo da budu vakcinisani, bilo da su to godine, neke teže bolesti ili bilo koji drugi razlog.

Od hiljadu zaposlenih, oko 200 zdravstvenih radnika se prijavilo i oni će u roku od dva dana svi biti vakcinisani. Vakcina koju koristimo  je proizvođača  Fajzer, neki zdravstveni radnici su izrazili želju da se vakcinišu vakcinama drugih proizvođača. Određen broj zdravstvenih radnika odsutan je zbog bolesti, određen broj zdravstvenih radnika je preboleo ovu bolest i ima antitela iz klase IgG, pošto oni imaju relativno kratak period od prebolevanja ove bolesti, ne bi ih trebalo u ovom trenutku vakcinisati, njih je oko 10 %. “- rekao je dr Dragan Malobabić, dodajući:

Druga faza tj. revakcina biće za 21 do 28 dana i od te revakcine, za desetak do 15 dana bi trebalo da bude stabilan imunitet u ogromnom procentu, ako sledimo preporuke proizvođača. Mogu lično da kažem da sam se vakcinisao pre dva dana, da nemam nikakvih tegoba.

Paralelno sa ovom akcijom, biće vakcinisani radnici Doma zdravlja, po istom prioritetu.

Dr Jasmina Jandrić Kočić u ime Zavoda za javno zdravlje objasnila je da je Fajzerova vakcina koju koriste prošla ispitivanja kod nas i ALIMS je kao regulatorno telo Srbije dao dobrenje za njenu upotrebu. Nakon ove vakcinacije, kao i za sve drugo, svakodnevno se vrši monitoring neželjenih reakcija i epidemiolozi prikupljaju podatke kroz propisan sistem nadzora.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

1 COMMENT

  1. Čitam da je slab odziv zdravstvenih radnika je u celoj Srbiji. Ne veruju lekari Fajzerovoj vakcini koja je urađena na novim principima. Možda je ona super, možda ta tehnologija predstavlja budućnost, ali ne postoji vreme (iskustvo) da se sagledaju svi efekti. Kineska vakcina, koja je inaće i najskuplja, a mislim i Ruska, rađene su na princpima na kojima se radi i vakcina prptiv sezonskog gripa i iskustvo postoji već decenijama. Kako god, svi smo sluđeni, a sve zbog toga što su se država i KŠ odavno izgubili svako poverenje građana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here