Policija staje na put „arheološkoj mafiji’’ u Sremu

1
6900

Najznačajniji arheološki lokaliteti u Sremu, stalno su pod opsadom ”divljih arheologa”, koji metal detektorima traže metalne predmete, posebno stari novac ali i predmete od zlata.

Da bi stali na put nezakonitom iskopavanju i preprodaji kulturno-istorijskog blaga, Policijska uprava u Sremskoj Mitrovici preuzela je pojačane mere u ovoj oblasti ali i kontrole prelaska državne granice. U jednoj ovakvoj poslednjoj  akciji prema Iloku, sprečeno je iznošenje arheloških predmeta čija vrednost je procenjena na 40 000 evra.

Svako arheološko blago nalazi se pod skutima države i kao takvo uživa zaštitu, bilo da se nalazi u ustanovama kulture ili pod otvorenim nebom. Međutim, veliki problem kod arheološkoh lokaliteta predstavlja samo mesto, koje nije obezbeđeno ili zaštićeno od tragača i kopača, koji su često povezani sa inostranim trgovcima i kolekcionarima predmeta od umetničke vrednosti.

U poslednjih mesec dana otkrili smo pet krivičnih dela na području Sremske Mitrovice, Rume i Šida, u kojima smo pronašli predmete za koje se sumnja da potiču iz antičkog perioda. Pronađeno je oko 5 000 novčića i blizu 6 kilograma različitih upotrebnih i ukrasnih predmeta, koji su oduzeti i poslati na veštačenje i procenu.- govori šef Odseka za suzbijanje opšteg kriminaliteta PU Sremska Mitrovica Vladimir Mijailović.

Kako kaže naš sagovornik, dešavalo se da su policijski službenici, prilikom obilaženja zaštićenih arheoloških lokaliteta, zaticali lica koja sa opremom vrše pregled terena i iskopavanja.

U proteklom vremenu, neovlašćena iskopavanja su se vršila i tako što su osumnjičeni pronalazili vlasnike njiva koje se nalaze u blizini arheoloških lokaliteta, i nudili uslužno oranje. Sa plugom koji izuzetno duboko zahvata zemljište, pravili bi brazde, dok bi drugi ili više njih išlo iza njega i metal- detektorima pretraživali zaoranu njivu.- navodi Mijailović.

Najugroženiji arheološki reoni su područje Grada Sremska Mitrovica, Gomolava u Hrtkovcima i Basiana u Donjim Petrovcima kod Rume.

– Šta oni sve pronalaze niko ne zna, jer te metalne predmete ne prijavljuju ni muzejima ni nama. Svakako da je na udaru stari novac, ali i ostali vredni predmeti. Ima i onih koji se bave replikom, ali to ne umanjuje krivično delo. Policija sada intenzivnije traga za ovim „stručnjacima“, kako bi sačuvali dragoceno blago, koje najčešće krijumčari nose prema Hrvatskoj, Mađarskoj – naglašava Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici.

U ataru sela Divoš, dva brata iz Čalme su 1992. godine metal detektorom našli avarski zlatni pojas ukrašen dragim kamenjem, težak 1,2 kilograma zlata. Pojas su prodali za 120.000 nemačkih maraka, međutim, posle šest godina sudskim putem je ovaj unikatni  pojas, za koji se pretpostavlja da je pripadao avarskom  kaganu Bajanu i da je iz šestog veka, vraćen muzeju Srema u Sremskoj Mitrovici.

Policija u Sremskoj Mitrovici registrovala je i privela pojedine osobe, koje su se lažno predstavljale kao da su saradnici insitucija i da su ovlašćene za arheološka iskopavanja.

Oni su posedovali falsifikovane potvrde na osnovu kojih mogu navodno, nesmetano da izvode arheološka iskopavanja, uz obavezu da pronađene predmete prijave ustanovi koja im je, navodno izdala potvrdu.- navodi Mijailović.

(Smiljka Kostić)

1 COMMENT

  1. Zanimljivo je da su poceli da spominju i falsifikovane dozvole za traganje, a ni jednom recju se ne spominju arheolozi, zaposleni u muzejima kojI te dozvole izdaju, sve sa validnim pecatom MUZEJA U NOVOM SADU I SREMSKOJ MITROVICI ZA 100 EVRA NA GODISNJEM NIVOU… NE RADI LI SE TU O NOVOM KRIVICNOM DELU ZA KOJE ODGOVORNOST NE SNOSI TRAGAC, NEGO USTANOVA KAO PRAVNO I ARHEOLOG KOJI IZDAJE DOZVOLU, KAO FIZICKO LICE… ISTO PITANJE SE POSTAVLJA I ZA KUPOVINU METAL DETEKTORA… KO JE STAVIO PECAT NA RESENJE O DOZVOLI RADA FIRMI, SA KOJIM SE DOZVOLJAVA LEGALNA PRODAJA METAL DETEKTORA… PA PRI KUPOVINI ISTOG, PORED CENE DETEKTORA PLATIS PDV, DOBIJES FISKALNI RACUN I GARANCIJU NA DVE ILI TRI GODINE… I ONDA TI NEKO KAZE DA NE SMES DA GA IMAS, NITI DA GA KORISTIS… PO OVOM PRINCIPU, SUTRA KAD BUDEM IZLAZIO IZ PEKARE MOGU DA MI UZMU KUPLJENI HLEB ILI BUREK…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here