Položeni venci na spomenicima braniocima grada u Aprilskom ratu i Milenku Božiću, heroju sa Košara

0
329

Jučerašnjim polaganjem venaca na Spomenik poginulim vojnicima Kraljevine Jugoslavije u Aprilskom ratu, kao i polaganjem venca na Milenku Božiću, vojniku poginulom u borbi na Košarama, odata je pošta poginulim sugrađanima u ratovima vođenim tokom prošlog veka.

Venac poginulim vojnicima Kraljevine Jugoslavije i Milenku Božiću položio je zamenik mitrovačke gradonačelnica Petar Samardžić sa saradnicima, kao i delegacije Mesne zajednice Laćarak i SUBNOR-a.

Spomenik vojnicima vojske Kraljevine Srbije je svečano otkriven prošle godine na platou kod Starog mosta. Njegov oblik vojničkog krsta, licem okrenutim ka gradu. Na zaleđeni spomen-obeležja postavljene su šine koje predstavljaju protivtenkovske barikade koje čine celinu. Na ovom mestu, pre osam decenija, vojnici Kraljevine Jugoslavije suprotstavili su se nadolazećim nemačkim jedinicama koje su nastupale iz pravca Petrovaradina, Iloka, Šida, u ratu čiji je ishod, saznalo se to veoma brzo, bio unapred određen.

Milenko Božić, Laćarac poginuo na Košarama, rođen je 7. februara 1979. godine.  Vojsku je služio prvo u Zaječaru kao graničar. Nakon obuke, biva prekomandovan u 53. granični bataljon Prištinskog korpusa karaula Košara. Od odlaska u vojsku nikada nije dolazio na odsustva, sa porodicom i prijatljima je kontaktirao pismima.

Poginuo je tokom izvršenja borbenog zadatka, od strane šiptarskih terorista, na Opljazu kod Musine kuće na Uskrs 11. aprila 1999. godine. Poshumno je odlikovan «Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti prvog stepena.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here