Sremskomitrovački portal

Poseta Fruškoj gori više neće biti jeftina, jedan selfi 2.000 dinara

Četvoročlana porodica sa maloletnom decom koja odluči da kolima ode na Frušku goru i napravi bar jednu fotografiju sve to mora da plati 2.600 dinara dnevno.

Kako piše 021.rs, u pitanju je primena odredbi zakona donetog prošle godine, a NP Fruška gora je, prema saznanjima Uprave ovog preduzeća, prvi od svih zaštićenih prirodnih dobara u Srbiji koji su počeli da naplaćuju ove takse i to ne u potpunosti.

Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara propisao naknade koje se naplaćuju za korišćenje zaštićenog prirodnog dobra, što je i Fruška gora. Ovaj zakon doneo je novine u odnosu na dosadašnje propise. Najveća je što se od sada naplaćuje dnevni ulaz na Frušku goru, kao i u sve druge nacionalne parkove i prirodna dobra pod zaštitom u Srbiji. Predviđeno je da dnevna ulaznica bude 100 dinara za odrasle, a 50 za maloletnike. 

Odlukom Nadzornog odbora, uvela i godišnje ulaznice od 600 dinara, čije će izdavanje početi uskoro i namenjena je onima koji često prolaze ovim nacionalnim parkom.

Naplata ulaza u nacionalne parkove je normalna stvar svuda u svetu, a sada je to uvedeno i u Srbiji, u svih 90 zaštićenih oblasti.

Ulaz će se naplaćivati samo u granicama Nacionalnog parka, a ne cele Fruške gore kao geografskog pojma, što znači da delovi Petrovaradina ili Sremskih Karlovaca, kao i neka druga naselja, nisu u zoni naplate. Prema odredbama zakona, oni koji žive unutar Nacionalnog parka biće oslobođeni plaćanja naknade.

Pored ulaza za posetioce, Nacionalni park će nastaviti da naplaćuje i druge naknade koje su postojale i u ranijim zakonskim odredbama, kao što je naknada za ulaz vozila, koja za kola iznosi 300 dinara dnevno ili 1.200 godišnje, kao i naknada od 2.000 dinara za fotografisanje.

Zakonom su propisane i kazne za one koji ne plate naknade, koje se kreću od 5.000 do 50.000 dinara za građane. Međutim, uglavnom se radnici trude da ne pišu kazne, jer je njima u interesu da svako od posetilaca ima godišnju kartu i plati simboličnu sumu.

Izvor: 021

Exit mobile version