Poseta ministarke Tatjane Matić kao znak podrške ženskom preduzetništvu

0
305

Promovisanje podrške ženskom preduzetništvu u segmentu zanatstva kulturnog turizma, bio je cilj posete ministarke za trgovinu, turizam i telekomunikacije u Vladi Republike Srbije Tatjane Matić, izvršne direktorice NALED-a, Violete Jovanović, En Godfri, supruge ambasadora SAD i Valeri Norman, supruge ambasadora Kanade. Domaćini su bili gradonačelnica, Svetlana Milovanović; zamenik gradonačelnice, Petar Samardžić; načelnik Gradske uprave za sport i kulturu Vasilj Ševo i Dušan Drča direktor Turističke organizacije sa saradnicima.

U sklopu posete gošće su obišle i izložbu Udruženja građana „Zlatno runo Sirmijuma”. Tom prilikom najavljen je projekat formiranja turističkog info centra u kojem će ovi i slični proizvodi biti izloženi i dostupni kao gradski suveniri.

Sremska Mitrovica je pre tri godine započela uspešnu saradnju sa Udruženjem žena „Zlatno runo Sirmijuma”, obezbedivši sav potreban materijal i prostor za rad, gde se kroz ručni rad kreiraju različiti upotrebni i ukrasni proizvodi od pustovane vune sa motivima grada, Sirmijuma i sremskim etno motivima, a koji se dalje u vidu protokolarnih i diplomatskih poklona daruju od strane Gradske uprave svim poslovnim saradnicima i partnerima koji nas posećuju, kao i predstavnicima ostalih lokalnih samouprava sa kojima sarađujemo.”- rekao je, tom prilikom, zamenik mitrovačke gradonačelnice Petar Samardžić, dodajući:

„Ideja upravo i jeste da se proizvodi koje ove vredne žene proizvode u vidu gradskog suvenira plasiraju na tržište putem turističkog info centra, koji planiramo da realizujemo do kraja ove godine.”

Tatjana Matić, ministarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije izrazila je zadovoljstvo boravkom u Mitrovici. Posebno je istakla značaj podrške koju grad pruža udruženju „Zlatno runo Sirmijuma” za obuke i radionice.

 „Današnja izložba je od izuzetnog značaja. To treba da negujemo i u tome treba da vidimo dobru priliku za ekonomski razvoj, posebno manjih sredina, gde se ovakve veštine i stari zanati još uvek čuvaju.”, rekla je ministarka Matić.

„Kada govorimo o Sremskoj Mitrovici, moram da kažem da je ministarstvo od 2015. do 2021. godine u ovoj lokalnoj samoupravi podržalo različite projekte, sa skoro 50 miliona dinara. Naravno, podržali smo i mnogobrojne promotivne aktivnosti, što ćemo činiti i dalje. U tom duhu, verujemo da će međusobna saradnja i pre svega inicijativa, koja dolazi od strane lokalne samouprave, biti prepoznata od strane ministarstva, što će na kraju rezultirati, ne samo ekonomskim razvojem ovog kraja, osnaživanjem žena, već i činjenicom da od Sremske Mitrovice možemo napraviti mnogo aktraktivniju destinaciju nego što je to ranije bila, iako se Sirmijum u 2019. godini mogao pohvaliti sa 19 hiljada posetilaca. Prošlogodišnji planovi su bili mnogo veći, ali pandemija nas je u tome sprečila. Nadamo se, zato, da će druga polovina ove godine, ipak, vratiti aktivnosti na nivo koji smo želeli, pre svega kroz uspešnu imunizaciju stanovništva”, zaključila je Tatjana Matić.

(SMP)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here