Postavljeni kontejneri za animalni otpad

0
830

Na prostoru bivše laćaračke deponije, postavljeni su kontejneri za animalni otpad, kao privremeno rešenje ovog gorućeg ekološkog problema.

Ova pozicija za kontejnera doabrana je zbog toga što su Laćarak, Martinci i Kuzmin sela sa velikim brojem stočara, a nerešenim problemom odlaganja animalnog otpada. Ako se ova mera pokaže adekvatnom, slični projekti će biti urađeni i u drugim selima kako bi se našlo trajno rešenje za odlaganje animalnih ostataka.

Sad smo ovde postavili kontejnerski terminal gde meštani mogu da odlažu ugniule životinje, i oni će se svaki dan prazniti. Na ovaj način želimo da pre svega zaštitimo okolinu, kanalsku mrežu, sprečavamo širenje mogućih zaraza i štetne posledice po zdravlje ljudi i životinja. Nadam se da ćemo u narednom periodu organizovati službu koja će vrštiti odvoz sa kućne adrese uginulih životinja, za šta je potrebno vreme i sredstva ali to je korak napred i korak ispred svih, jer na ovaj način smanjujemo mogućnost daljeg bacanja uginulih životinja van mesta predviđenih za to. Očekujemo i da će Energozelena, jedina sertifikovana kafilerija sa svim dozvolama EU, uskoro početi sa radom i da ćemo u saradnji sa njima rešiti ovaj gorući problemza stalno. Kamere za video nadzor su postavljene zbog zaštite kontejnera i slikaće sva lica koja pravilno odlažu otpad. Do sad smo imali određeni stepen tolerancije ali od današnjeg dana imaćemo veoma oštru kaznenu politiku prema onima koji ne poštuju komunalni red.”- rekao je gradonačelnik Vladimir Sanader.

Sakupljeni otpad, u za sada, samo tri kontejnera za odlaganje animalnog otpada, biće svakodnevno odvožen do kafilerije u Somboru.

Nadležni su još jednom apelovali na stočare da se pridržavaju preventivnih mera protiv stočnih zaraza, a posebno da ne odlažu animalni otpad neadekvatno.

(M. Milivojević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here