Postavljeno spomen obeležje poginulim vojnicima u Aprilskom ratu ’41

0
1056

Spomenik poginulim vojnicima Kraljevine Jugoslavije u Aprilskom ratu otkriven je na platou kod Starog mosta. Otkrivanju spomenika prisustvovali su potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, gradonačelnica Svetlana Milovanović, zamenik gradonačelnice Petar Samardžić sa saradnicima, inicijator postavljanja spomenika Stevo Lapčević i drugi.

Spomenik vojnicima Kraljevine Jugoslavije poginulim prilikom odbrane grada u Aprilskom ratu projektovao je arhitekta Zavoda za zaštitu spomenika kulture Ivan Filipović.

Spomen-obeležje svečano je otkrio zamenik gradonačelnice Petar Samardžić. Inicijativu za postavljanje spomenika dao je novinar Stevo Lapčević.

Ovaj spomenik nije samo spomen braniocima grada koji su u aprilu pre osam decenija ginuli braneći našu Mitrovicu od nadolazećih agresora, rekao je Lapčević i dodao da je ovo spomenik svima koji su u ratovima i mirovima što se na našem prostoru tragično smenjuju bili spremni da se žrtvuju.

Spomenik je podignut u obliku vojničkog krsta, licem okrenutim ka gradu, a na zaleđeni su postavljene šine koje predstavljaju protivtenkovske barikade. Sredstva za izradu spomenika i uređenje platoa obezbeđena su zahvaljujući našim sugrađanima i brojnim sponzorima koji su finansijski pomogli projekat.

(SMP)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here