Potpisan protokol o saradnji u oblasti zaštite životne sredine

0
657

Između Skupštine grada Sremska Mitrovica  i Regionalne zelene mreže Srema potpisan je protokol o udruživanju i saradnji organizacija civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine. Reč je o načinu  organizacije civilnog društva i njihovog uključivanja u oblast zaštite životne sredine i obnovljivih izvora energije.

Bora Obradović, predstavnik organizacije civilnog društva Regionalna inicijativa Srema koja se, od svog osnivanja 2015. godine, bavi učešćem građana u regionalnim i projektima izgradnje infrastrukture i zaštite životne sredine, povodom potpisivanja protokola o saradnji, naglasio je da je reč o podizanju svesti svesti ljudi o resursima bez kojih nema života, kao i o velikim ekološkim problemima sa kojima se svet suočava.

Nama je pripala lepa, aktivna uloga da koordiniramo rad ekološkog udruženja – Regionalne zelene inicijative Srema, koje je, zapravo, prvi korak ka mogućnosti da se čuje glas organizacija civilnog društva i u organima lokalne samouprave, te da se kroz mehanizam zelene stolice i osnivanje odborničke grupe, čiji smo svedoci, ovde, u mestu našeg domaćina, omogući faktički, uključivanje i organizacija civilnog društva u oblast, tematiku, projekte, aktivnosti zaštite životne sredine, obnovljivih izvora energije i izgradnje infrastrukture. Protokol o udruživanju i saradnji organizacija civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine, potpisuje se u okviru projekta Zajedno za aktivno građansko društvo – AKT koji finansira Vlada Švajcarske. Na taj način se prvi put formira Regionalna Zelena mreža Srema, koju čine civilne organizacije sa teritorije Sremskog okruga,” rekao je Obradović.

Marina Blagojević predsednica Udruženja Eko pokret Srbije smatra da je potpisivanje protokola o saradnji civilnih organizacija sa lokalnom samoupravom veoma značajno za sva ekološka udruženja u zemlji.

„Protokol je veoma značajan i u smislu podizanja svesti kod građana i osluškivanja potreba naših građana kao i doprinos za zeleniju i očuvaniju životnu sredinu. Veoma nam je drago što smo upravo deo ovog civilnog društva, organizacije i ovakvog projekta. Udruženje Eko pokret Srbije imalo je nekoliko projekata, kao i radionica konkretno se bavimo ozelenjavanjem i dajemo doprinos zelenijoj Mitrovici, grada Sremska Mitrovica i okoline za čistiji i svežiji vazduh, grad bez otpada i smeća. Takođe podižemo svest građana od malih nogu, imali smo radionice u vrtićima kada smo deci ukazali na značaj za separaciju otpada, plastika, metal, karton, kako bi oni uvideli od malih nogu značaj separacije i tako nastavili put kad zdravijoj životnoj sredini,” rekla je Marina Blagojević.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here