Potpisani ugovori za energetsku efikasnost kuća i stanova

0
906

Vlasnici kuća i stanova, kojima su odobrene subvencije za realizaciju mera energetske sanacije potpisali su ugovore sa lokalnom samoupravom u Sremskoj Mitrovici.

Reč je o 87 vlasnika nekretnina za koje je grad izvojio tri miliona dinara, koliko su dobili i od Ministarstva rudarstva i energetike.Tako se Mitrovica našla među 67 opština koje su dobile sredstva na konkursu Ministarstva rudarstva i energetike.

Grad neće stati na ovoj meri već je i za sledeću godinu u svom budžetu predvideo mnogo veći iznos, tako da je ovo tek početak i sledeće godine ćemo takođe raspisati konkurs gde će građani moći da se prijavljuju za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova.”- rekao je Miloš Mišković predsednik Komisije.

Najviše građana zainteresovano je za zamenu stolarije, a pored toga, dodeljena je i pomoć za ugradnju termičke izolacije zidova i krovova i nabavku kotlova na gas, biomasu i pelet.

Programom je predviđeno da resorno ministarstvo i lokalna samouprava finansiraju do 50 posto investicije, a polovinu troškova snose korisnici. Ovim se omogućava ušteda električne energije za 40 posto, time se pored smanjenja potrošnje energije, smanjuje i emisija ugljen dioksida za 58 tona.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here