Predsednik šidske opštine OSUĐEN zbog šverca cigareta !

0
1875

Predsednik opštine Šid Predrag Vuković osuđen je pred sudom u Hrvatskoj zbog šverca cigareta. Prvi čovek Šida našao se u centru skandala pošto ga je hrvatska policija zatekla u vozilu sa cigaretama vrednim 4.000 evra namenjenih daljoj prepodaji!

Prema saznanjima, Vuković je u oktobru 2011. prenosio u gepeku više od 4.000 paklica cigareta sa akciznim markicama Republike Srbije čija je prodaja zabranjena u susedstvu.

Vuković je, kako piše u presudi, pred Opštinskim sudom u Vukovaru osuđen još u novembru 2011. godine, i to za krivično delo protiv platog prometa i poslovanja, odnosno za nedozvoljenu trgovinu.

To ovom diplomiranom ekonomisti očigledno nije smetalo da u maju prošle godine bude postavljen na čelno mesto te sremske opštine!

U gepeku automobila „pežo 407“ u oktobru 2011. godine u jutarnjim časovima, dok je vozio u mestu Sotin u blizini Vukovara, pronađeno je ukupno 4.020 paklica cigareta, većinom marke „Walter Wolf“, koje su mu tog dana i oduzete. Kako je hrvatski sud utvrdio, cigarete vredne 4.000 evra kupljene su u Šidu i imale su akcizne markice Republike Srbije, a njihov promet u Hrvatskoj nije dozvoljen.

Opštinsko tužilaštvo u Vukovaru zatražilo je da se Vuković kazni sa 50 prosečnih dnevnih zarada u Hrvatskoj, pošto je i sam državljanin Hrvatske i rodom iz Vukovara, a određivanje njegove prosečne dnevnice izbegnuto je, jer bi to produžilo postupak. Tako je predsednik opštine osuđen na kaznu od skoro 9.000 kuna, što je danas oko 150.000 dinara, dok su troškovi postupka bili oko 5.000 dinara. Vuković je ipak izbegao zatvor, zato što hrvatski krivični zakon za ovo delo predviđa novčano kažnjavanje ili godinu dana zatvorske kazne.

Vuković ističe da nije osuđen zbog krivičnog dela, već kaže da je to bila prekršajna prijava, iako u presudi piše drugačije i suđenje nije bilo u prekršajnom, već u opštinskom sudu.

Osuđen jesam, ali ne za svoju krivicu. Vidite kolika je kazna, ako znamo da je u hrvatskoj kazna za pojas 100 evra, onda vidite kakvo je to delo – nespretno se pravda Vuković.

Kako dodaje, cigarete uopšte nisu bile njegove, već su „samo nađene“ u njegovom vozilu.

Nisam bio saglasan sa optužbom, ali sam ipak platio kaznu. To je bilo suđenje u stranoj državi i nisam hteo da se odugovlači – navodi Vuković, koji je inače član SNS.

Vuković je i ranije bio javni funkcioner u Šidu, a od 2004. do 2008. godine bio je direktor lokalnog preduzeća za stambene usluge i građevinsko zemljište.

 

Espreso/Blic

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here