Predstavljena trilogija “Mačva i Mačvani u Prvom svetskom ratu”

0
668

U Biblioteci “Gligorije Vozarović” predstavljena je trilogija “Mačva i Mačvani u Prvom svetskom ratu”, autora Milorada Jevtića.

U prvoj objavljenoj knjizi ove trilogije “Samo da topovi ćute” autor opisuje surovo i teško vreme sa jakom porukom da istina nikad ne sme da se zaboravi. Opisujući Mačvu tog perioda autor kaže:

“Kuće sve praznije a groblja sve punija, vreme kada Srbija nije imala crnog platna za svoju tugu”

U središtu je priča o delimično ostvarenoj mladalačkoj ljubavi Jelene i Mladena kao dokaz da je ljubav večna bez obzira na okolnosti i koja je mnogo jača od zla s kojim se ljudi svakodnevno sreću. Autor je kao pukovnik vojske i ličnost od struke, majstorski pronikao u duše običnih vojnika. On prati njihovo časno vojničko držanje, izražava im divljenje za hrabrost i odanost Srbiji. Druga knjiga objavljena 2016. godine govori o povratku srpske vojske i državnih organa u zemlju 1918. godine posle proboja Solunskog fronta. Roman je u kategoriji romana koji tretiraju Prvi svetski rat od saveza potomaka ratnika 1912-1918 godine proglašen za najbolji u 2016. godini.

Nastavak ovih romana “Biće Srbije” je štampan 2018. godine u kojem autor opisuje Mačvu u jesen 1918. godine i porodice koje čekaju svoje sinove i očeve da se vrate iz rata. Šture vesti sa fronta ponekad ohrabre i razvesele ljude i pojačaju nadu u konačan povratak vojske sa fronta.

Autor Milorad Jevtić je do sada objavljivao knjige humorističko satiričnog sadržaja iz života mačvanskog kraja “Vako je bilo”, ” Varzilo”, ” Ispod oraha”, “Krivinaši”. Radove je objavljivao na radiju i u novinama. Autor je nekoliko scenarija po kojima su snimljeni edukativni filmovi za potrebe vojske i Crvenog krsta.

U programu su učestvovali:

Milorad Jevtić, autor
Katarina Kulezić, profesor književnosti
Dragutun Marković Markan, glumac
Isidora Grozdanović, klavir
Sara Buček, solista
Moravka Todić, moderator

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here