Preko 20 povratničkih porodica dobilo pomoć za završetak porodičnih domova

0
441

Povodom završetka građevinskih radova na porodičnim kućama, predstavnici Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i Ekumenske humanitarne organizacije posetili su tri porodice u
Sremskoj Mitrovici.

U sklopu projekta namenjenog povratnicima iz Nemačke i drugih zemalja Zapadne Evrope „Podrška za novi početak“ organizacija EHO obezbedila je pomoć za poboljšanje uslova stanovanja u 22 kuće u Sremskoj Mitrovici, Rumi i Pećincima. Pored povratničkih porodica, pomoć su dobile i porodice iz ugroženih kategorija društva.

Tokom dve godine trajanja projekta podršku u stanovanju u vrednosti od 140.000 evra je dobilo 50 korisnika”,navela je Marija Bogdanović iz GIZ, vođa programa Nemačke razvojne saradnje „Migracije za razvoj“ u okviru kojeg je finasiran ovaj projekat podrške.

Obezbeđen je građevinski materijal neophodan za popravku kuća, stručna podrška inženjera EHO-a na terenu tokom građevinskih radova, kao i plaćeni instalaterski i keramičarski radovi za nova kupatila. Ostale
građevinske radove izvele su porodice sopstvenim sredstvima. Cilj je bio obezbeđivanje boljih uslova za
stanovanje odabranih porodica čime bi se doprinelo njihovoj lakšoj (re)integraciji u lokalnu zajednicu.

Jelica Velić, udovica iz Laćarka, koja u kući živi sa mnogobrojnom porodicom, kaže da joj najviše znači to što je dobila kupatilo. Petar Nikolić iz Mačvanske Mitrovice, koji je 3 godine sa porodicom proveo u Nemačkoj tražeći azil tamo, sada živi sa ženom, sinom i unucima, u maloj kući, ali sa novom stolarijom, laminatima i fasadom, što mu zaista puno znači.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Jovana Šesterikov)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here