PRIVILEGIJA ILI PROKLETSTVO? Živeti u naselju sa najbezobraznijim imenom

0
12415

Kada pitate stanovnike Sremske Mitrovice za naselje „Severno od Planinske“, malo ko će znati da vas uputi na pravo mesto.

Ali, ako kažete „Pičkovac“, e to je već druga stvar – kao iz topa svaki prolaznik će objasniti da se radi o naselju severno od  pruge, ako se ide iz centra grada.

Stariji meštani kažu da su se 70-ih godina, kada je izgrađeno to, tada elitno naselje, u njega prvi počeli naseljavati baš mitrovački ginekolozi, te otuda neobično ime „Pičkovac“, koje učiteljice i dame iz Mitrovice ne izgovaraju, već za njega kažu „ono naselje sa bezobraznim imenom“.

Drugi pak tvrde da se ne radi o tome, već da nadimak datira iz perioda stvaranja urbanističkog plana tog dela grada, kada je neko od mitrovačkih urbanista na pitanje znatiželjnika:

„Gde će biti to naselje?“, odgovorio: „Tamo u pičkovcu“, što je u slengu trebalo da znači – tamo negdje u nedođiji.

Doduše, tvrde dežurni poznavaoci prilika, i u Austriji postoji gradić koji se zove Fuck, kojem turisti redovno kradu table sa imenom mesta, ali i širom Srbije se nalaze takođe nezgodna imena, recimo od Beograda ka Zrenjaninu se nalaze naselja Pi..ament i Kurčilovo, dok kod Gornjeg Milanovca ima i selo sa imenom Nevade, a u Rijeci (Hrvatska) ima ulica nazvana po braći Šupak, da i ne pominjemo već legendarno Donje Brijanje u blizini Leskovca.

Ipak, mitrovačko naselje „Pičkovac“ – dominira!

Josip Frajdinger, u „Pičkovcu“ poznat kao Jožika, napravio je ovde kuću među prvima:

Bilo nam je neobično u početku, ali smo se navikli. Naselje je plansko, svi imamo jednake parcele od pet ari. Iza kuće neko je plac iskoristio za baštu, neko za radionicu, garažu, snašli su se ljudi.

Njegova supruga Jela dodaje da je zadovoljna jer meštanima „Pičkovca“ malo šta fali – u neposrednoj blizini su Osnovna škola „Slobodan Bajić Paja“ i vrtić „Đurđevak“, naselje sa ukupno četiri ulice ima tri prodavnice, a nedavno je otvorena i nova savremena ambulanta.

Vlasnik bravarske radnje Nikola Tomašević kaže da je njihova spratna kuća podignuta 1993. godine, a u njoj sada, osim njegovih roditelja, žive i on sa suprugom i dva sina. Do skoro, najveća mana naselja je bila to što se nalazio iza pruge, pa se u zastojima dnevno gubilo mnogo vremena.

Ipak, od kako je otvoren novi podvožnjak na koji su Mitrovčani izuzetno ponosni, ne samo što se više ne primećuje ta daljina od centra grada, nego se i izgubio osećaj da se “tu negde” nalazi i pruga.

To je strašno koliko smo gubili vremena i živaca zbog zatvorene pruge. Pored vozova, manevarka je stalno prolazila. Rampa spuštena i po pola sata, a nigde voza. Kolone dugačke, a nama koji smo poslom morali u grad i po pet puta dnevno prelazili prugu tamo-amo, to je bilo čisto gubljenje vremena – priča Nikola.

Danas je, zahvaljujući podvožnjaku, druga pesma, a stanovnici naselja sa najbezobraznijim imenom u gradu, tvrde da je i vrednost njihovih nekretnina osetno skočila, i da nezvanično ime naselja na nju nema baš ni malo uticaja.

(Milan Milivojević)

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here