Privodi se kraju automatizacija protivgradne zaštite u Vojvodini

0
350

Prva faza automatizacije protivgradgradne zaštite u Vojvodini je pri kraju. Trenutno se radi na automatizaciji radarskog centra Fruška gora sa 118 lansirnih stanica a rok za završetak tog projekta je jun ove godine.

Savremeni radarski centar na Fruškoj gori, najavljivan je još krajem 2019. kada je promovisana stanica kod Valjeva, kao prvi ovakav automatski sistem u Srbiji koji brani oko 590.000 hektara zemljišta.

U toku je automatizacija sistema protivgradne odbrane u Vojvodini koji se sastoji iz tri radarska centra: Fruška Gora, Samoš i Bajša sa pripadajućim lansirnim stanicama. Za druga dva centra urađeni su idejni projekti. Radna grupa sastavljena od članova Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, Ministarstva poljoprivrede i Republičkog hidrometerološkog zavoda usvojila je projektnu studiju na osnovu koje će biti raspisana javna nabavka za automatizaciju i ova dva radarska centra – rekao je Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Očekuje se, kako kaže, da će sve biti gotovo u planiranom roku od dve godine, odnosno da će Vojvodina imati kompletano automatizovan sistem protivgradne zaštite do maja 2023.

Uvođenjem daljinskog sistema automatizovane odbrane od grada taj sektor, izuzetno značajan za poljoprivredu, biće znatno unapređen. Lansirnim stanicama će ubuduće komandovati profesionalci sa radarskog centra, odmah u realnom vremenu, bez posrednika, honorarnih saradnika-strelaca.

Božić objašnjava da će način rada biti poboljšan u nekoliko pravaca. Prvo, reagovaće se u realnom vremenu, odnosno gotovo trenutno posle donošenja odluke da je gradonosni oblak ispunio kriterijume za dejstvo. Na ovaj način dobija se i maksimalna pouzdanost u radu jer se isključuju ljudske greške na terenu (strelci), kao i prepreke nemogućnosti angažovanja strelaca njihovog nedolaska ili kašnjenja.

Naš sagovornik ističe da se na ovaj način isključuju i greške koje su posledica loše čujnosti, neispravnosti ili loših kontakata kroz stalnu kontrolu strujnog kola lanser-raketa.

Kako kaže, više neće biti ni takozvanog nepoletanja raketa, a kroz ovakav sistem će moći da se postigne i maksimalna preciznost u radu kao i veća bezbednost jer neće biti ljudi, pa tako ni grešaka na lansirnim stanicama koje mogu da dovedu do povređivanja.

Prema informacijama iz ovog sekretarijata, za radarski centar Fruška gora obezbeđeno je 600 miliona dinara, za radarski centar Bajša planirano je 720 miliona, dok će u centar Samoš biti uloženo 660 milona dinara.

Značaj za poljoprivredu je ogroman jer će profesionalci iz radarskog centra reagovati blagovremeno, bez kašnjenja, na gradonosne oblake i time sprečiti šteta od grada – kaže Čedomir Božić.

(Ivana Albunović)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here