Vanredno stanje u Srbiji

0
1403

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je sinoć da je državni vrh doneo odluku o proglašenju vanrednog stanja na celoj teritoriji Srbije.

To znači da se preporučuje starijim licama da ne izlaze iz svojih kuća i da će se narednih dana proveravatii koliko se građani pridržavaju ove mere. Predsednik je apelovao mlađe da ne posećuju starije članove svojih porodica i da ne vode decu da vide „svoje bake i deke“.

Ukoliko se ova preporuka ne bude poštovala, u roku od 72 sata moraćemo da donesemo obavezujuću odluku da sva starija lica moraju da ostaju u svojim kućama i svojim dvorištima. Molim vas da nas niko ne natera da donosimo naredbu“, istakao je Vučić.

On je poručio da od danas nema škola, vrtića, fakulteta, da se sve zatvara. Škole, kako dodaje, neće se verovatno otvarati do kraja godine. Prema njegovim rečima, nadležni će dezinfikovati sve prostore. On je dodao i da nema treninga, nema sporta, nema teretana, a da će o tome predsednica Vlade Srbije sutra više govoriti.

Zatvara se život da bismo sačuvali život, da bismo sačuvali naše roditelje“, naglasio je on.

Takođe, Vučić je rekao da će vojska od sutra čuvati sve bolnice, tako da niko neće moći da napada lekare, a da će policija vršiti nadzor nad izolacijom.

Ko prekrši savet o izolaciji, biće sankcionisan do tri godine zatvora. Kome lekari budu rekli da mora da se izoluje 14 dana ili 28 dana ako dolaze iz Italije, to će morati da se poštuje“, istakao je predsednik Srbije.

Vučić je naglasio da je naveo samo glavne mere i da će se one menjati iz dana u dan. On je dodao i da će svako ko dođe iz drugih država biti poslat direktno u izlociju na 14 dana. Ovu odluku, rekao je, nisu doneli lako.

Danas je možda najgori dan za Evropu posle Drugog svetskog rata“, naveo je predsednik.

Vučić je rekao da je Srbija od danas „u ratu protiv nevidljivog protivnika“ i da je to „borba za naše roditelje, za naše starije, ali i za budućnost naše Srbije“. Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da će se razmotriti u naredna dva do tri dana odluka o tome da li će biti obustavljen i međugradski saobraćaj po Srbiji.

Predaja nikada nije bila opcija za Srbiju. Borićemo se i pobedićemo. Živela Srbija“, zaključio je predsednik.

(SMP)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here