Propadaju murali – simbol Mitrovice

0
2634

Velike zidne slike sa motivima iz prošlosti Sirmijuma, po kojima Sremska Mitrovica nosi epitet grada sa najviše murala na Balkanu, pod zubom vremena propadaju, a umetnici iz Udruženja ’’Esnaf’’ nemaju sredstava za njihovu obnovu bez pomoći grada i države.

-Umetnike ovog grada duša boli kada vidimo u kakvom su stanju pojedini murali koje smo poklonili Mitrovici i Mitrovčanima. Najpre je pre nekoliko godina prekrečen  predivni mural sa motivima Specijalnog rezervata prirode ’’Bara Zasavica’’ na zgradi bivšeg SDK, potom je uništen i mural u centru grada kod ’’Partizana’’, a zamalo da pre par godina, prilikom rekonstrukcije Dispanzera na Savi bude prekrečen i veliki mural sa likom Svetog Dimitrija, zaštitnika grada, ogorčen je akademski slikar Dragan Martinović, idejni vođa Udruženja likovnih umetnika ’’Esnaf’’, koji su 90-tih godina započeli ukrašavanje grada muralima.

Grandiozne zidne slike na javnim objektima u centru grada, nastale prvobitno u okviru ambicioznog projekta ’’Ja volim Mitrovicu’’, predstavljaju istorijske i kulturološke vrednosti Sremske Mitrovice, vizuelno se oslanjajući na staro barokno jezgro i arhitekturu drevnog Sirmijuma.

Motivi tridesetak gradskih murala su raznoliki – od božanstava iz rimske mitologije, arhitekture rimskih hramova, preko hrišćanskih mučenika, pa sve do fantazmagorije Mitrovice u budućnosti.

’’Esnafovci’’ su u međuvremenu gradu poklonili i mural površine 30 metara sa likovima zaštitnika grada Svetog Dimirija, Svetog Irineja i Svete Anastasije, koji ukrašava Vizitorski centar Carske palate Sirmijuma.

Pre par godina u jeku obeležavanja svetskog jubileja 17 vekova od donošenja Milanskog edikta planiran je grandiozni projekat oslikavanja muralima čak 500 kvadrata zidova Carske palate. Sve je bilo pripremljeno, kaže Martinović, skice portreta šest rimskih imperatora rođenih u Sirmijumu i velika panorama antičkog grada, ali mada pompezno najavljivan, do realizacije projekta, zbog nedostatka sredstava i obećane pomoći Ministarstve kulture, nikada nije došlo.

– Mural Svetog Dimitrija, koji smo darivali gradu, ozbiljno je ugrožen, ljuspa se i propada. Mada smo sve murale radili najkvalitetnijim akrilnim bojama, takozvanom ’’tečnom plastikom’’, koja može da traje decenijama, kod ovog murala podloga nije bila, zbog nedostatka sredstava dobro pripremljena, te je došlo do njegovog propadanja. Sada bi ga trebalo preko postojećeg ponovo uraditi za šta nam je potrebno oko 2.000 evra, kaže Martinović, čiji tim slikara je murale radio širom Evrope.

– Grad je sa projektom za obnovu murala konkurisao za sredstva u Ministarstvu kulture. Očekujemo pomoć države, murali doprinose prepoznatljivom vizuelnom identitetu grada i kao biseru turističke ponude Mitrovice ne smemo dozvoliti njihovo dalje propadanje, rekao je Ilija Nedić, načelnik Gradske uprave za kulturu.

(MultiPress)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here