PRVI U SRBIJI! Ugrađen prečistač otpadnih voda na farmi svinja u Zasavici I

0
1078

Goran Trivan ministar zaštite životne sredine i Vladimir Sanader gradonačelnik Sremske Mitrovice, pustili su u rad prvi biološki prečistač otpadnih voda i to na farmi Milovana Ivankovića u Zasavici I.

Celokupno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda izgrađeno po Ozonvej domaćoj tehnologiji, jedinstveno je u svetu po rešenju problematike farmskih otpadnih voda. Suva materija se separatiše od vode, a posle određenog perioda biološkim procesom voda se dovede do kvaliteta da može da se ispusti u kanal ne izazivajući ekološku katastrofu.

Ivanković koji na farmi ima 3600 tovljenika svinja, sredstva u iznosu od 280 000 evra uložio je u zaštitu životne sredine i ekologiju, imajući u vidu da se samo na dva kilometara od njegove farme nalazi Specijalni rezervat prirode ”Zasavica”.

Mi dugo tragamo za domaćim tehnologijama koje mogu da budu efikasne u zaštiti životne sredine, jedna je upravo i ova. Ako želite da imate zdravu sredinu, onda morate i da investirate u nju, zabluda je ako neko misli drugačije.”- istakao je ministar Trivan i dodao da Srbija mora da izgradi 359 sistema za preradu otpadnih voda, koji iznose blizu pet milijardi dinara.

Sa ministrovim mišljenjem slaže se i Ivanković, koji kako kaže već dugi niz godina je radio na problemu zbrinjavanja otpadnih voda sa farme.

Nisam kupio auto ili izgradio neki objekat, uložio sam pare u zaštitu životne sredine. Kasnije planiram opremu za peletiranje i to đubrivo nosiću na njive, što će znatno uticati na održavanje humuskog sloja.”– kaže Ivanković koji ima u planu širenje kapaciteta farmi.

Problem zagađenja životne sredine, ne ugleda se samo u poljoprivrednim zagađenjima već i u komunalnim, što Grad Sremska Mitrovica ozbiljno se bavi ovim pitanjem, naglasio je gradonačelnik Sanader.

Lokalne samouprave uglavnom imaju problem sa odlaganjem animalnog otpada, što je slučaj i kod nas, posebno u Laćarku. Mi planiramo tamo da postavimo kontejnere, u koje će građani odlagati uginule životinje, a onda će se oni odvoziti do kafilerije u Sombor. Na taj način rešićemo problem uginulih životinja koje građani ostavljaju na divljim deponijama.”- dodaje Sanader.

(Smiljka Kostić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here