Raste interesovanje za placeve na Fruškoj gori: BEG U PRIRODU ZA MALO NOVCA!

1
2166

Gužva u saobraćaju, na ulici i na poslu te svakodnevni stres vrlo brzo dosade, a još češće budu i naporni.

Sve češće se srećemo sa ljudima koji žele da stave tačku na ubrzani način života, stres i svaku vrstu gužve, odlaskom na selo. Počnu da se bave poljoprivredom ili jednostavno uživaju u prirodi i tako pronađu mir.

U Srbiji je situacija takva da placeva ima najviše  na Fruškoj gori, koja postaje sve popularnija destinacija. Sremska strana je skuplja i više tražena od bačke strane, ali generalno ispod 10.000 do 15.000 evra teško da je moguće kupiti pristojan plac. U okolini Sremskih Karlovaca i Stražilova ar je od 3.000 do 6.000 evra, a u okolini manastira Krušedol oko 4.000 evra.

Istovremeno je u Vojvodini kuću ili salaš moguće kupiti i za mnogo manje novca. U pojedinim mestima, kuća sa okućnicom, pomoćnim objektima i nekoliko hektara zemlje može da se kupi za 5.000 do 8.000 evra.

S druge strane, kvalitetni zasadi vinograda i voćnjaka daleko su skuplji, a najskuplje su plantaže oraha.

Na obroncima Fruške gore, moguće je kupiti zasade vinograda, kajsija i bresaka, registrovanih u Ministarstvu poljoprivrede. Vinogradi su održavani, imaju odlične sorte grožđa kao što su muskat hamburg, italijanski rizling, probus, kabernet.

Placevi se nalaze u građevinskoj zoni tako da se mogu iskoristiti za izgradnju. Cena ovog imanja je 350.200 evra.

U ponudi je i plantaža oraha i kajsija, 3. 200 stabala kajsije, 1.100 stabala orah sorte chandler. Zasad je iz jeseni 2014. sa svom pratećom mehanizacijom i opremom: 2 voćarska traktora, 2 atomizera, 2 prikolice, voćarska friteza, platforma za branje i orezivanje, malčer, kosilice i još mnogo toga što je potrebno za održavanje plantaže.

Na plantaži se nalazi uknjižen prateći objekat od 300 kvadrata, od čvrstog materijala – hala sa destilerijom za pravljenje voćnih rakija. Cena imanja je 1.272.000 evra.

(Radomir Kuč)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here