Registar zagađivača – rešenje za problem životinjskog otpada

0
502

Registrom zagađivača animalnim otpadom, trebalo bi da bude rešen problem odlaganja životinjskog otpada. Ovaj projekat podrazumeva postavljanje aplikacije za pametne telefone, izradu veb-sajta i dokumentarnog filma.

Podsećanja radi, Grad Sremska Mitrovica nosilac je projekta „Registar zagađivača animalnim otpadom” za koji je nagrađen od strane UNDP-a. Postavljena je aplikacija za pametne telefone, planirana je saradnja sa Upravom za veterinu i lokalnim veterinarskim stanicama, a u planu je i izrada veb-sajta i dokumentarnog filma.

Instaliranjem aplikacije za pametne telefone, imaćemo uvid u uginuća i kako su zbrinuta. Ovim aktivnostima želimo da uputimo građane na značaj odlaganja animalnog otpada, koliko je to bitno za životnu okolinu, pre svega zbog mogućnosti zaraza, zatim narušavanja podzemnih voda, zemljišta, ugrožavanja vazduha itd. Krajnji cilj, nevezano za ovaj projekat, nam je izgradnja jedne međustanice kao i specijalna vozila koja će vršiti prenos animalnog otpada od farmera, do međustanica.”- objasnio je načelnik Dražen Riđošić.

Kako je rečeno u Gradskoj kući, lokalna samouprava je već preduzela korake, sve je mapirano, postavljeno u aplikaciji, postoji14 stočnih grobalja i jama i u Laćarku kontejnerski prihvat koji funkcioniše veoma uspešno. Krajnji cilj je da se obezbedi adekvatan objekat, međustanica, a specijalna vozila. JKP „Komunalije” i ZOO higijena su krovne organizacije koje bi se bavile ovim problemom uz zakonska ovlašćenja. 

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here