RUMA: Besplatni udžbenici za sve đake prvake

0
748

Članovi Opštinskog veća u Rumi su – posle transfera Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja od 12 miliona dinara, te dobijene saglasnosti da se ovdašnja masa za zarade može uvećati od 18 miliona – usvojili prvi rebalans budžeta i prosledili ga odbornicima lokalnog Parlamenta.

Uvećanje ukupnih sredstava za plate se odnosi na isplatu zaposlenima u predškolskoj ustanovi “Poletarac” koja je u septembru i novembru prošle godine otvorila nove vaspitne grupe i angažovala nove radnike.

Novina je i to što smo opredeljena sredstva za osnovno i srednje obrazovanje uvećali za 15 miliona dinara, pa ćemo ove godine kupiti besplatne udžbenike za sve prvake – kaže prvi čovek Rume Slađan Mančić, napominjući da će lokalna samouprava nabaviti školske knjige i za sve đake od prvog do osmog razreda čije su porodice korisnici socijalne pomoći, ili imaju samohrane roditelje, ili su treće dete u porodici…

Za ovu svrhu je iz opštinske kase opredeljeno oko sedam miliona dinara.

Inače, o domaćinskom trošenju svedoči i izveštaj završnog računa lanjskog opštinskog budžeta.

Prihodi i primanja su ostvareni u ukupnom iznosu od 1,8 milijardi dinara, što sa neutrošenim, a prenetim sredstvima iz 2017. iznosi dve milijarde dinara. Rashodi i izdaci su se u istom periodu približili sumi od 1,9 milijardi.

Gotovo 40 odsto ukupnog novca kojim je punjena lokalna kasa potiče od poreza na zarade, što pokazuje da je veliki broj naših sugrađana dobio priliku da radi i na taj način doprinosi opštinskom budžetu, te obezbeđuje vlastitu egzistenciju – zadovoljno konstatuje Mančić.

Broj zaposlenih u javnom sektoru se, u skladu sa trendom započetim 2013, i dalje smanjuje. Na neodređeno vreme je zaposlena 121 osoba, a tu je i 12 privremeno angažovanih zbog povećanog obima posla. Isto važi i za 11 novih u kabinetu predsednika Opštine – objašnjava načelnik Opštinske uprave Dušan Ljubišić i kaže da će ukupna cifra, zbog najavljenih penzionisanja, uskoro biti još manja.

(Smiljka Kostić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here