Ruma, Stara Pazova i Pećinci proglašeni za opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem

0
363

Pored Novog Sada, Čačka, Bora i Leskovca, tri sremske opštine uspešno su prošle kroz program Certifikacije opština s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE) i zaslužili certifikat koji kao pečat kvaliteta potvrđuje da građanima i privredi pružaju usluge po najvišim međunarodnim standardima. Reč je o opštinama Ruma, Stara Pazova i Pećinci.

Certifikate dodeljuje Regionalna mreža za povoljno poslovno okruženje u jugoistočnoj Evropi, koja okuplja više od 20 partnerskih organizacija sa prostora bivše Jugoslavije, a na događaju je ozvaničeno i proširenje ove platforme. Regionalnoj mreži pristupile su partnerske organizacije iz Albanije i cilj je da u proces certifikacije do kraja 2023. uđe i njihovih 16 lokalnih samouprava.

Konferencija Core Days 2022 se održava uz podršku Nemačke razvojne saradnje koju sprovodi GIZ i okupila je predstavnike vlada, institucija zaduženih za unapređenje uslova poslovanja, lidere lokalnih samouprava, privrede i civilnog sektora, kako bi razgovarali o unapređenju saradnje i razmeni iskustava na sprovođenju ekonomskih reformi na nacionalnom i lokalnom nivou.

Sektorski menadžer GIZ-ovog Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju opštinskih usluga Peter Volf posebno je istakao značaj proširenja Regionalne mreže, koja prerasta u svojevrsnu platformu za razmenu uspešnih reformskih rešenja i koja će poneti naziv Partnerstvo za konkurentniji region (CORE).

Zajedno sa našim partnerima ostvarili smo još jednu uspešnu godinu saradnje na unapređenju uslova poslovanja u regionu. Ove godine, kao rezultat zajedničkog rada, naša mreža je narasla i sada pokriva svih šest ekonomija sa prostora bivše Jugoslavije, uključujući i Albaniju – rekao je Volf.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović istakla je značaj saradnje jer će povezivanje i veći nivo standardizacije usluga u regionu omogućiti bolje uslove za život i rad 20 miliona građana i 1.150.000 biznisa na ovim prostorima.

Ovi izazovi su takođe veliki u svim zemljama Zapadnog Balkana, gde se selo sve više prazni i iseljava. Najnoviji podaci i prognoze govore da će u periodu od 1989. do 2050. na ovom području biti zabeležena najveća emigracija i pad stanovništva – BiH čak 29%, Srbija čak 24%, Hrvatska čak 22%, pa i Albanija čak 18%.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

Izvor: NALED

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here