Ruma vraća autobusku stanicu u javno vlasništvo?

0
2452

Članak o napuštenoj autobuskoj stanici u Rumi izazvao je veliku pažnju, ne samo čitalaca sa područja ove opštine, već i šire.

U žustrim komentarima na društvenim mrežama čitaoci su slikovito tvrdili da, kada se dođete autobusom ili vozom u Rumu, pre će se pomisliti da je reč o nekom davno zaboravljenom mesto, a ne o centralnoj sremskoj opštini, inače živoj i šarmantnoj Rumi.

Doduše, peroni autobuske stanice ostali su netaknuti, autobusi se tu okreću, a stanična zgrada prava je opasnost. Plafon je doslovno srušen, a staklići su na svakom koraku. I sam prilazak stanici deluje opasno. A o kupovini karata, toaletu, razglasu, može se samo da maštati.

Glavna autobuska stanica u Rumi je privatizovana 2003. godine, i dve trećine je kupila “Rumatrans“, odnosno Slobodan Borovica. Njegovo preduzeće je 2015. godine prestalo da radi i od tada stanična zgrada propada nemarom vlasnika. Lokalna samouprava ne može ništa da uradi po pitanju poboljšanja stanja staničnog objekta, jer je zgrada u privatnom vlasništvu, osim da sa vremena na vreme pošaljemo komunalnu ekipu da počesti i uredi teren – kaže Dušan Ljubišić, načelnik opštinske uprave Rume.

Iako sama zgrada zbog svog devastiranog stanja nije u funkciji, peroni jesu, i putnici se i dalje koriste stajalište nedaleko odatle.

Lokalnoj samoupravi je u interesu da vrati stanicu u javnu svojinu i podnećemo zahtev za pokretanje stečajnog postupka protiv preduzeća u čijem je vlasništvu objekat. Stečajni upravnik biće određen na ročištu 4. juna – objašnjava on.

Lokalna samouprava Rume planira da odvoji sredstva kako bi otkupila pomenute dve trećine i time bi zgrada Glavne autobuske stanice u Rumi postala javna svojina.

(M. M.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here