Rumska preduzeća “specijalizovana” za izvoz

0
1134

Lokalna samouprava zadovoljna novim firmama koje proširuju kapacitete i zapošljavaju sve više ljudi

Proizvodne i izvozno orijentisane, novootvorene fabrike daju zamajac rumskoj privredi, a benefite imaju ne samo radnici koji u njima rade, te lokalna samouprava koja ubira porez na zarade i imovinu, već i Republika Srbija ostvaruje prihod od plasiranja robe u inostranstvo” – ocenjuje prvi čovek Opštine Slađan Mančić, najavljujući da će do kraja godine u ovom delu Srbije biti otvoreno novih 350 radnih mesta.

Kaže i da su pojedine kompanije kompletnu proizvodnju uspele da plasiraju izvan zemlje, pa su lane prihodovale više desetina miliona evra.

Povoljno poslovno okruženje u opštini se najbolje ogleda u proširenju proizvodnih pogona brojnih domaćih i inostranih kompanija. Otvaraju se nova radna mesta, upošljavaju novi ljudi ne samo sa naše teritorije, već i iz unutrašnjosti. To je dobro, jer veći deo radnika sa strane stanuje u Rumi, ovde troši zarađeni novac i doprinosi razvoju lokalne samouprave” – objašnjava Mančić.

Pritom, u Industrijskoj zoni “Zapad” je završena izgradnja novih fabrikakompanija “Dak ko” i “Afrodit mod kolekšn”, mašine i radnici su već u novim halama, a predstoji definitivno uređenje pristupnih puteva i parking-prostora.

Konfekcionari će zaposliti stotinu ljudi, a “Dak ko” upola manje. Ali, i u Kraljevcima je izgrađena hala u kojoj će se firma “Komerc mali” baviti betonskim čelikom. Tamo još traje podizanje upravne zgrade, ali će posao dobiti još 50 naših ljudi” – nabraja Mančić, uz napomenu da to nije sve.

“Kableks” u Platičevu, uz već postojeću, gradi dvaput veću halu u kojoj će privređivati 200 novih radnika, a i firma “Albon” je u Rumi započela proširivanje tako što dograđuje magacinski prostor. U drugoj fazi je, saznajemo, predviđeno podizanje druge fabrike u kojoj će biti novih 250 radnih mesta.

“Kada je pre četiri godine “Hačinson” otvarao prvi pogon, uz državne subvencije od oko dva miliona evra, ugovorna obavezna je bila da zaposle 200 radnika, a oni su radno angažovali više od 1.300 ljudi. Nadalje, sami su, bez subvencija, finansirali izgradnju ukupno pet novih proizvodnih pogona, te lane na inostrano tržište plasirali proizvode u vrednosti od oko 60 miliona evra” – ističe Mančić.

Oko ovog posla su u toku pregovori sa Razvojnom agencijom Srbije o dobijanju podsticajnih sredstva. Naš najveći adut je uspešno poslovanje firme “Hačinson”, koja najbolje potvrđuje opravdanost državnih subvencija” – zaključuje prvi čovek Rume Slađan Mančić.

(S. Kostić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here