Pružni prelaz kod VOGNJA: Samo čudom još niko nije POGINUO!

2
7234

Pružni prelaz kod Vognja, između Rume i Sremske Mitrovice godinama unazad predstavlja veliku opasnost za vozače, jer skoro svakodnevno nailaze na isti prizor – voz prolazi, a rampa je podignuta!

Pored toga, dešava se i da je rampa spuštena i po sat vremena, a voza ni na vidiku, pa se nepotrebno stvaraju kilometarske kolone.

Dugo taksiram na ovoj teritoriji, svakodnevno po nekoliko puta prolazimo ovuda moje kolege i ja, kao i stotine drugih vozača i stalno nam je glava u torbi – kaže taksista Dragan Kokanov, dodajući ogorčeno:

Sve liči na prizore iz horor filmova – rampa podignuta, a voz se odjednom pojavljuje. Pravo čudo da do sada niko nije poginuo!

Ono što dodatno otežava saobraćaj na ovom mestu tiče se samog položaja pružnog prelaza koji je postavljen ukoso, iako se to kosi sa svim saobraćajnim propisima. Zbog toga prelaz postaje teško pregledan čak i po lepom vremenu.

Ako se, ne daj bože, vozač nađe na pruzi u vremenskim uslovima kad je teška vidljivost, magla i susnežica i ako u tom momentu naiđe voz, nije teško zamisliti najgori scenario. Nailazio sam puno puta na takvu situaciju, nije istina to što iz srpskih Železnica tvrde, da mašinovođa u takvoj situaciji, kada je rampa podignuta, zaustavi voz i trubi da upozori vozače pored prelaza. Voz samo prođe, a mi smo srećni što smo još živi – rezignirano navodi Kokanov.

S druge strane, iz Železnica Srbije potvrđuju da su upoznati sa opasnoću koja vreba na pružnom prelazu kod Vognja, ali i pored svega – dugogodišnji problem još uvek nije otklonjen.

U ovom preduzeću uveravaju da se mašinovođe striktno pridržavaju preciznih uputstava, te da se povremeni kvarovi na rampi, nastali usled krađe metalnih delova železničke infrastrukture, blagovremeno otklanjaju.

U uputstvu namenjenom mašinovođama, piše da voz treba da se zaustavi ispred prelaza, da se oglasi sirenom i tek onda kad se mašinovođa uveri da nema vozila, najmanjom mogućom brzinom od pet do 10 kilometara na sat pređe preko prelaza.

(S. P.)

2 COMMENTS

  1. Pružni prelaz se tako zove zato što put prelazi preko pruge, a ne pruga preko puta. Tu voz uvek ima prednost. Treba pažljivo pročitati značenje saobraćajnih znakova koji se postavljaju ispred prelaza, i naravno, obaveze učesnika u drumskom saobraćaju prilikom nailaska na njih. Ma u kom položaju branici bili, obaveza vozača je da sa maksimslnom opreznošću prelazi preko pruge. Veliki broj vozača uopšte ne obrati pažnju, a ako prvi naiđu na spuštene branike, oni ih toliko iznenade, tako da ih često polome. Drugi pak, samo pogledaju ima li kamera, pa onda naprave slalom oko branika, jer ljudi žure. Kada mi vozači počnemo u potpunisti poštovati pravila saobraćaja, nećemo imati nikakvih problema sa pružnim prelazima. Nije do voza, di nas je, voz ima prednost.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here