Sremskomitrovački portal

Samouki stolar Rade Bojadžija sastavio četiri decenije rada I NE MISLI DA STANE!

Rade Bojadžija iz Rume više od četiri decenije bavi se stolarskim zanatom, a trenutno je sa svojim radnicima zadužen za izradu i ugradnju prozora u Zavičajnom muzeju u Rumi.

Kako je pojasnio nije ih bilo lako napraviti, jer svaki prozor ima šest krila koje je potrebno ukopiti i sve dobro premeriti. Prilikom izrade koristio je beli bor, najkvalitetnije drvo, pošto je zgrada pod zaštitom i radovi se izvode prema posebnim zahtevima nadležnih institucija.

Da je pouzdan majstor, koji vodi računa o kvalitetu govori i podatak da je bio angažovan i na stolarskim radovima prilikom rekonstrukcije Doma JNA, vrednog zdanja i jednog od simbola Rume, gde je od jesenas smeštena biblioteka „Anastasije Stojković“. Ništa od toga ne bi bilo čudno da Bojacija nije samouki stolar.

Stolarski zanat ko ne voli ne treba da radi – kratko je opisao tajnu tog posla Bojadžija. – Oduvek sam voleo da radim s drvetom i to me je interesovalo, a ako nešto radiš iz ljubavi mora valjati. Kupovao sam mašine i alate i polako otkrivao tajne zanata. Oduvek sam želeo da neki mladić dođe i da izuči zanat. Međutim, to se nije dogodilo. Izgleda da deca nisu više zainteresovana za zanate i ne cene ih.

Žele da sede u kancelarijama za računarima. Ruku na srce, posao je težak, ali se od njega može pošteno živeti i ako ste vešti i marljivi može se dobro zaraditi – veli Rade. – Ko će nas naslediti, ako se ovako nastavi zanati će izumreti i zato se mora nešto preduzeti.

Prema rečima Bojadžije tokom decenija imao je priliku da radi na domovima mnogih poznatiih ličnosti i imućnih porodica, ali se time nije nikada hvalio, niti se reklamirao. Poslove je dobijao najčešće putem preporuke zadovoljnih mušterija. Najčešće radi u prestonci, a na pitanje da li bogati imaju posebne zahteve, Bojadžija je pojasnio da se uglavno ne mešaju u rad stolara, već u dogovoru s njim izaberu izgled stolarije, a samu izradu i sve ostalo prepuštaju majstoru.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(S. Kovač)

Exit mobile version