Savremeni gradski autobusi za manje zagađenje vazduha

2
741

Mitrovica je među prvim gradovima u Srbiji koja je odlučno krenula u rešavanje zagađenja vazduha uvođenjem autobusa sa Euro 6 motorom u javni gradski saobraćaj.

S tim u vezi, zamenica gradonačelnika Svetlana Milovanović izvršila je smotru vozila koja se koriste u sistemu jvnog gradskog prevoza u „Sirmiumbusu”.

Najaktuelniji problem svakako ovih dana jeste zagađenje vazduha. Mi kao odgovorna lokalna samouprava smo taj problem rešili, što se tiče gradskog i prigradskog saobraćaja, tako što koristimo autobuse sa Euro 6 motorom. To su autobusi koji su rađeni po evropskim standardima, moderni, kvalitetni, koji saobraćaju kako na teritoriji našeg Grada, tako i u prigradskim naseljima, idu i do najudaljenijeg sela.” – rekla je prilikom obilaska autobusa zamenica gradonačelnika.

Zamenica gradonačelnika tom prilikom apelovala je na građane da više koriste ovu vrstu prevoza kako bi se u što većoj meri smanjila emisija štetnih gasova u saobraćaju.

 “Neka naša preporuka sa ekološkog aspekta i na šta mi apelujemo, da se na neki način malo smanji broj automobila u gradu, da se koristi više gradski prevoz. Gradski prevoz se sastoji od 18 voznih jedinica, od kojih se 15 koristi svakodnevno za gradski prevoz, a tri služe kao rezervna. Oni sa aspekta zaštite životne sredine treba da ispunjavau ekološke euro-norme, autobusi kojima se vrše gradski prevoz ispunjavaju Euro 6 standarde emisije štetnih gasova. Takođe se u narednom periodu planira da se vozni park obnovi novijim vozilima što bi dalje uticalo na smanjenje emisije štetnih gasova u gradu od strane gradskog javnog prevoza”, dodala je Svetlana Vladisavljević inženjer zaštite životne sredine u Gradskoj upravi.

(M. Milivojević)

2 COMMENTS

  1. mora da su im stavili neke ruske fotokataliticke filtere za vazduh… cuo sam za to i ranije, cak ih i u evropi koriste

  2. Auuuuuuu, pa Sirmijumbus je smehotrensna olimpijada. Opština im omogućila monopol, pa se ponašaju kako hoće. Nekada, u vreme “komunjara” za BGD i NS imali smo brdo prevoznika i mogli smo da biramo između Mitrotransa, 7 jula, Vojvodine, Putnika ….Sada imamo samo Sirmijumbus, koji konkurenciji ne dozovljava pristup na stanicu, autobusi su im prljavi, smrdljivi, a vozači pokupljeni na bućkalo, koji pola relacije do NS telefoniraju. Ima par divnih ljudi, ali oni voze inostranstvo, jer ovi ostali ne bi umeli ni do Niša da dovezu. Autobusi kasne u polazu, otpravnika na stanici u ranim satima nema, nemate kome da se žalite, a od cene karata uši otpadaju. E, ako neko misli da će oni popraviti gradski saobraćaj u SM i smanjit zagađenje, nije mu dobro, treba da ide kod lekara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here