ŠETALIŠTE SLAVKA DUBLJEVIĆA: Novo ime za rekonstruisani savski kej

0
4324

Proteklog vikenda na savskom keju demonstrirano je postavljanje mobilnih panela koji će biti dodatna zaštita za grad i stanovništvo u slučaju visokih voda. Pokaznoj vežbi prisustvovao je i ministar u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović zajedno sa rukovodstvom lokalne sremskomitrovačke samouprave.

Pokazna vežba, montaža i demontaža panela izvedena je na delu obale kod Male crkve, na mestu gde je 2014. reka nadvisila zub nasipa, a vodostaj je bio rekordnih 864 cm.

Tokom obraćanja prisutnima, ministar Nedimović je najavio da će mitrovačkoj gradskoj skupštini predložiti da rekonstruisani kej ponese naziv “Šetalište Slavka Dubljevića” u znak sećanja na ulogu koju je tada u odbrani grada imao nedavno preminuli direktor VP “Sava”, kada je bio komandant Gradskog štaba za vanredne situacije.

U maju 2014. godine grad je od poplava branjen tako što su se punili džakovi peskom i postavljali duž postojećeg keja. Iz te situacije, izvučena je pouka. Uređena je obaloutvrda reke, rekonstrukcija keja, ali i postavljanje mobilnih panela“, dodao je Nedimović. 

Panele, ukoliko zatreba postavljaće lica obučena za taj posao, pre svega radnici vodoprivrednih preduzeća.

U sistemu odbrane značajnu ulogu imaće i novoformirana Civilna zaštita, rekao je Miroslav Jokić, načelnik Gradske uprave za infrastrukturu.

Projekat je prvobitno bio procenjen na 1,5 milion evra, međutim utrošeno je 1,3 miliona evra, a radove su finasinrali Vlada Srbije i Svetska banka.

(M. Milivojević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here