ŠID: Izložba povodom 80 godina od masovnih ustaških streljanja u Sremu

0
423

Povodom 80 godina otkako su hrvatske ustaše počinile masovne ratne zločine nad Srbima u Sremu, u kojima je stradao i čuveni slikar Sava Šumanović, Muzej žrtava genocida priredio je izložbu pod nazivom „Srem 1942“, u zdanju Crkvene riznice srpske pravoslavne crkvene opštine Šid. Izložbu je otvorila ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić.

Zločinačkoj odmazdi Viktora Tomića, koja je trajala od početka avgusta do sredine septembra 1942, prethodile su partizanske akcije u proleće i leto te godine, među kojima se naročito istakla „Ni zrna žita okupatoru“. Tom prilikom uništavane su žetva, poljoprivredna mehanizacija i saobraćajne komunikacije, što je podstaklo vlasti NDH da pokrenu veliku hrvatsko-nemačku ofanzivu na Srem.

U operaciji „Borovski“ učestvovalo je 17.000 ustaša, domobrana i Nemaca, pod komandom nemačkog generala Borovskog. Nemačke jedinice, popunjene iz borbene grupe „Zapadna Bosna“, koja je dejstvovala na prostoru Kozare samo mesec dana ranije, postupale su slično kao i na Kozari. Tokom operacije najviše su stradali civili po sremačkim selima i u fruškogorskim zbegovima.

Uz operaciju „Borovski“, sprovođena je i „akcija“ Viktora Tomića, koja je bila direktno usmerena na likvidaciju civilnog stanovništva.

Masovna hapšenja Srba, improvizovana suđenja i streljanja, počela su 6. avgusta u Sremskoj Mitrovici, i raširila se po celom Sremu. Po obimu su se istakla streljanja na stratištu Dudik, u blizini Vukovara, i na sremskomitrovačkom pravoslavnom groblju. Oni koji nisu streljani, upućivani su u jasenovački sistem koncentracionih i logora smrti. Tokom pokolja život je izgubio i slikar Sava Šumanović, u noći između 30. i 31. avgusta 1942, na sremskomitrovačkom pravoslavnom groblju.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here