Skela kod Beočina preko Dunava ŠTEDI I VREME I NOVAC

0
1162

Jedan od načina da iz Futoga stignete do Beočina i obrnuto, bez saobraćajne gužve, za manje od 15 minuta, jeste prevoz skelom. Duže od deceniju, od futoškog nasipa do beočinske obale i nazad, ona plovi u službi onih kojima se do odredišta ne ide zaobilaznim putem.

Uštedeti vreme i novac, odmoriti oči i dušu, dok labudovi i barke plove rekom, samo su neke od lepota prevoza skelom. Ona godinama spaja pešake, bicikliste i vozače automobila, koji od Futoga do Beočina i nazad, žele da stignu brzo i povoljno.

Počela je sa radom sada već davne 2003. godine u doba kada Novi Sad nijedan most nije povezivao sa sremskom obalom. Skoro 15 godina kasnije, beočinska skela i dalje je jedina redovna i funkcionalna poveznica između Srema i Bačke u potezu od 45 kilometara koji dele novosadski Most Slobode i most Ilok – Bačka Palanka na graničnom prelazu sa Hrvatskom. Da sve bude interesantnije, skela se od samog starta nalazi u privatnom vlasništvu porodice Mihajlović iz Banoštora.

Iako skela radi svakog dana, mesto više se najčešće traži vikendima, u periodu od marta do juna i tokom jeseni. Ovog leta, zbog situacije sa koronom i zbog toga što ljudi više putuju na izletišta nego van zemlje, veća je i gužva.

Redovni putnici (a ima mnogo onih koji na ovaj način svakodnevno idu na posao) potvrdiće vam da se na skelu uvek može osloniti. Satnica je jasna: polasci iz Beočina kreću na pun sat, a iz Futoga na svakih pola sata. To znači minimum 18 vožnji dnevno tokom hladnih dana, a skoro duplo više na leto. Uz sve to, skela ima samo dva neradna dana u godini, a to su 1. januar i pravoslavni Božić. Skela, po pravilu, radi za sve ostale praznike, jer oni najveći obično padaju kada je lepo vreme za plovidbu.

Svet ne ide u inostranstvo na letovanje, tako da dosta vremena provode po šumama i vikendicama na iznajmljivanje, tako da je to trenutno sad malo bolje. Zimi jako slabo, u zimskom periodu, zima je isključivo za preživljavanje. Skraćuje dosta put pešaku koji bi trebalo da dođe iz Beočina u Futog, gubio bi dva sata u jednom pravcu, dva u drugom i novčano bi ga izašlo preko 300 dinara u jednom pravcu, ovako je 70“, kaže vlasnici skele.

Desetominutna plovidba s jedne obale na drugu, košta 70 dinara za pešake, 100 dinara za bicikliste i 300 dinara za automobile, a dnevno je organizovano po 15 polazaka iz Futoga i Beočina.

(SMP.online/foto: moj Novi Sad.com)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here