SMANJEN broj ilegalnih migranata od kako je vojska PREUZELA kontrolu

0
522

Vojna policija preuzela je od vojske sve mere, u sprečavanju pokušaja ugrožavanja bezbednosti i imovine na području šidske opštine, kaže Zoran Semenović, zamenik predsednika opštine Šid, dodajući da posle dva meseca otkako je vojska boravila ispred prihvatnih centara, ilegalnih migranata skoro da nema u ovom pograničnom mestu sa Hrvatskom, te da je sitaucija sasvim mirna.

Razbojništva, presretanja građana i otimanja novčanika, zauzimanje praznih i napuštenih građevina i pravljenje ”legla” po okolnim šumama, bili su do skoro svakodnevni problemi koje su ilegalni migranti stvarali građanima Šida, otkako su pre pet godina promenili rutu kretanja. Dolaskom vojske polovinom maja, i to naredbom predsednika i vrhovnog komandanta oružanih snaga Aleksandra Vučića, kako bi vojnici pružili pomoć MUP-u u obezbeđenju prihvatnih centara, situacija u ovom mestu je sada bezbedna.

Na području naše opštine nalaze se tri prihvatna centra, koja su tada kada je vojska stigla imala oko 2 000 migranata, a sada je u njima nešto manje od 950. Migrantima je dozvoljeno kretanje po mestu ali uz posebnu dozvolu i u određeno vreme, kada mogu da obave svoje potrebe. Tu dozvolu sada kontroliše vojna policija.- kaže Semenović.

Dolaskom oko 70 vojnika u Šid, sada gotovo i da nema ilegalnih migranata, koji nisu želeli da uđu u sistem i borave u centrima. Pre godinu dana u ovo vreme na području Šida bilo je i do 500 ilegalnih migranata, koji su na razne načine pokušavali da se domognu zemalja članica evropske unije.

Kada je bilo uvedeno vanredno stanje tada je vojska prvi put došla ispred centara i moram priznati da se nikada nismo osećali bezbednije. Vojska je kontrolisala njihov izlazak i nije bilo nikakvih incidenata. Kako se ta ista vojska povukla oni su nastavili da prave probleme.- ispričao je polovinom maja za naš list Zoran Č. koji živi u blizini prihvatnog centra ”Šid – Stanica” i železničke stanice gde su migranti često pokušavali da uskoče u vagone i tako ilegalno pređu granicu.

Neki migranti koji su bili u centrima, zloupotrebljavali su vreme za izlazak, pa se više nisu vraćali u njih, a onda su se skupljali u grupice i pravili ”divlja” skloništa. Bez hrane i novca bili su prinuđeni da kradu.

(S. Kostić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here