SOVE NE DONOSE NESREĆU! Nalepnice na prozorima za očuvanje sova

0
554

Malo je poznato da je Sremska Mitrovica među najvećim staništima sova u Vojvodini, odmah posle Kikinde. Zbog toga, Ruralni centar „Sova” radi na očuvanju ove vrste ptica i zaštite njihovih staništa u centru grada.

Poslednja njihova akcija na zaštiti ovih ptica, izvedena je u koordinaciji sa nadležnima iz JP “Srem Gas”. Naime, nalepnice sa siluetama u obliku ptica zalepljene su na zgradu JP „Srem-gas”, na Trgu vojvodjanskih brigada, kako bi se zaštitili sove ali i druge ptice od udara u prozore visokih zgrada.

Inače, velike poslovne zgrade po pravilu predstavljaju veliku opasnost po život sova. Često se jedinke ove vrste zaleću u visoke prozore misleći da je u pitanju drveće, pa padaju sa povredama, a nekad i ne prežive.

Imali smo situaciju da se sove zaleću udarajući u reflektujuća stakla na našim prozorima. Shvatili smo da je to problem za njih, pa smo pokušali da nađemo rešenje za ovaj problem – kaže Dragan Budošan iz  “Srem gasa”.

Marko Cvijanović iz Ruralnog centra „Sova” rekao je da se tu nalazi i najveće zimovalište ovih ptica na području Srema.  

Ovaj projekat se sprovodi preko programa „Uradi za svoj grad”, koji finasira ORCA uz pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Za ovaj projekat smo sarađivali sa Gradskom upravom za poljoprivredu i očuvanje životne sredine. Vodili smo razgovore na temu orezivanja drveća u gradu da bi se sprečio gubitak staništa. Zaštita sova podrazumeva očuvanje vrste i očuvanje staništa. Uradili smo brojanje sova, koje inače realizujemo tokom prethodnih 15 godina. Tada smo uočili da je na drveću koja su pogrešno orezana došlo do gubitka staništa sova. Za sada smo zalepili nalepnice u obliku silueta ptica na zgradi„Srem gasa”a ako bude bilo potrebe, brendiraćemo i neke druge zgrade”, rekao je Cvijanović.

U Rralnom centru su objasnili da su sove nekada živele u šumi i da su se okupljale tamo gde je svetlost, a često je tokom noći svetlo bilo upaljeno jer je postojao bolesnik koga su članovi porodice negovali, te je zbog toga bije glas da donosi nesreću.

Sove ne treba terati, niti skidati njihova gnezda. Pa iako ih tokom zime bude više, broj im varira.

OVDE MOŽETE SLUŠATO SMART RADIO

(M. M.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here