Spomen ploča za ležimirske mučenike

0
559
A FOTOGRAFIJI: Stevan i Đurđica Laušević, deca, ubijena od Hrvata u Ležimiru, 27. 11. 1943.

Ove godine navršava se ravno 80 godina od kako su u Ležimiru hrvatske ustaše i nacisti u seoskom hramu ubili između 96 i 100 meštana sela. Njih 19, koliko je utvrđeno istraživanjem spiskova žrtava, imalo je od 2 do 18 godina.

U susret tužnoj godišnjici, Eparhija Sremska započela je sa procesom kanonizacije Ležimirskih Mučenika, uz punu podršku Grada Sremska Mitrovica. Uporedo sa ovim procesom, u toku je i izrada spomen ploče koja će biti postavljena na samom hramu, a koju zajednički rade vajarka Ružica Španović i Stevo Lapčević iz „Muzeja Srema“.

Na ploči će biti izobraženi Stevan i Đurđica Laušević, deca ubijena u Ležimiru. Iza njih stajaće tri krsta koja simbolizuju majku sa dvoje dece, odnosno Hristosa sa dva razbojnika. Iza krstova biće predstavljena ležimirska crkva koja predstavlja zemaljskog i Nebeskog Oca.

Ovom prilikom pozivamo sve Mitrovčane da pomognu ovo pregnuće, da svi skupa pokažemo da smo dostojni Svetih Ležimirskih Mučenika. Svi koji žele da učestvuju sebe i Boga radi, priloge mogu dati Ružici ili Stevu u „Muzeju Srema“, a oni koji žele sredstva mogu uplatiti na račun: 205-0000000244688-23, Kulturno-umetničko društvo „Vizija“, Zmaj Jovina 110, Martinci

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here