Srbija dala Nemcima 28 miliona evra kao podsticaj za zapošljavanje 500 radnika!

1
3071

Nemačka kompanija Continental automotive Serbia, dobila je skoro 28 miliona evra državne pomći kao podsticaj za zapošljavanje 500 radnika u fabrici za proizvodnju automobilske elektronike. To znači da država po radnom mestu plaća 56.000 evra, što je jedna od najvećih subvencija koje je Srbija dala po radniku.

Continental automotive Serbia po drugi put dobija subvencije države. Prvi put je ta pomoć iznosila oko 9,5 miliona evra za Centar za istraživanje, a sada je tri puta veća. Naime, kako se navodi u rešenju Komisije za dodelu državne pomoći, u ovoj fabrici prema investicionom planu biće zaposleno najmanje 500 radnika. Na ime subvencija za zapošljavanje iz budžeta Srbije ovoj kompaniji će biti isplaćeno 28 miliona evra, odnosno čak 56.000 evra po zaposlenom. Taj iznos se dobije kada se ukupna sredstva pomoći podele sa brojem zaposlenih.

Sredstva će, kako je navedeno u rešenju, biti isplaćivana u tranšama zaključno sa 2023. godinom, do kada Continental ima obavezu da zaposli najmanje 500 radnika na neodređeno vreme. Vrednost celog investicionog projekta je oko 140 miliona evra, što znači da država sa subvencijom pokriva oko 25 odsto tih troškova.

Continental automotive Serbia je došla u žižu javnosti prvi put 2018. godine kada su se se zbog najavljenih subvencija ovoj kompaniji pobunili zaposleni u IT sektoru za koji Vlada Srbije nije planirala subvencije. Sa 56.000 evra subvencije po zaposlenom, nemačka kompanije se svrstala u top pet kompanije po visini sredstava koje su dobile na ime podsticaja zapošljavanja uz državne subvencije. Ispred su samo Fijat, Rauh i Tigar.

Koliko su opravdane ove subvencije analizirao je svojevremeno i Fiskalni savet. Njihov zaključak je bio da su efekti subvencionisanih investicija zanemarljivi. Njihova ocena je da se time domaće firme koje već rade dovode u krajnje nepovoljni položaj prema investitoru koji dobija od države preferencijalne uslove, i to ne samo kroz novčani podsticaj, već i kroz izgradnju proizvodnih kapaciteta, uz izdavanje u zakup po privilegovanim cenama.

Za njih je posebno bilo problematično to što su najvećim delom u pitanju ulaganja koja ni na koji način ne predstavljaju ozbiljno podizanje domaće industrije.

(Dragana Krstić/luftika.rs)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

1 COMMENT

  1. Pljacka, prevara i zamazivanje ociju, kao i sve ostalo.
    Da su dali svakom od tih 500 radnika po 56.000 evra da otvore neki mali posao i da se bave sa nekim poslom,vise bi pomogli, drzava bi na kraju dobila vise para. Debelu gusku valja toviti i raditi protiv svog naroda. Ovde kamen na kamenu necu da ostanje i Srbija ce biti pustinja kad se smeni naprednjacka vlast.
    Ovako, pomazemo ejjjjjjj!!!! nemacku firmu. Kolike su plate u Continentalu? Ti radnici ce da rade za 500 evra maximalno, pelene mogu da dobiju besplatno.
    Koliko je to meseci rada, tih 56.000 evra? Ali Srbija je bogata zemlja i moze da finansira Nemacku, Rio Tinto, navodne arapske poljoprivrednike i Marsovce..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here