Sremci ponovo izvoze junetinu u Tursku

0
1212

Do kraja ove kalendarske godine Industrija mesa “Srem” iz Šida, ponovo će moći u Tursku, bez carine, da izveze 2.400 tona junećeg mesa.

Posle devet meseci prekida izvoza, ugovor je potpisan, a inspekcija iz Turske trenutno je u Srbiji. Prema najavama, prva isporuka mesa očekuje se već narednih dana.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović potvrdio je da je ugovor o izvozu potpisan tokom nedavne posete Srbiji predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Ministar trgovine Rasim Ljajić ranije je rekao da je do privremenog zastoja izvoza došlo jer je Turska imala viškove mesa od 55.000 tona, što je bio razlog da se zaustavi uvoz iz Srbije i BiH. On je najavio da će posle februara 2020. Srbija nastaviti da izvozi 5.000 tona junetine godišnje, koliko je sporazumom ranije dogovoreno.

Udruženje „Agroprofit” iz Novog Sada, u čijem sastavu je Proizvodna grupa odgajivača i tovljača tovnih rasa, trenutno raspolaže sa oko 2.000 junadi koja bi odmah mogla da budu isporučena klanici.

Ovo je dobra vest, ali treba razjasniti o kojim izvoznim količinama govorimo za period do februara naredne godine. Jer postoji više različitih informacija koje su stigle do proizvođača – kažu u ovom Udruženju i ističu da proizvođači žele da znaju na koji izvoz mogu da računaju sada i u narednom periodu. Navode da otkupna cena junećeg mesa još nije poznata.

Prema ranije objavljenim informacija, Srbija je u 2018. godini izvezla u Tursku 3.609 tona junećeg mesa za 19,2 miliona evra. Prema zvaničnim turskim podacima, prosečna uvozna cena bila je 3.959 evra po toni, dok je junetina iz Srbije kupovana po prosečnoj ceni od 5.314 evra (34,2 odsto iznad prosečne cene).

Međutim, početkom ove godine došlo je do zastoja izvoza, zbog čega su proizvođači tražili da država omogući razmenu junadi za kukuruz preko Direkcije za robne rezerve. Udruženje „Agroprofit” još nema tačnu informaciju koliko se proizvođača odlučilo za razmenu.

Foto: TANJUG

(Ivana Albunović/Politika)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here