Šta je uzrok višegodišnjeg problema sa javnim prevozom u Inđiji?

0
289

Lokalna naprednjačka vlast u Inđiji tvrdi da javno-privatna partnerstva predstavljaju najbolje rešenje za prevoz građana, sa čime se ne slaže opštinski ogranak Dveri smatrajući se iza takve namere vlasti kriju i mnogi ugovori kojima je za cilj da se javna preduzeća po gradovima i opštinama širom Srbije upuštaju u javno-privatna partnerstva, veoma često praveći ugovore na štetu građana. Baš takav primer lošeg rešenja, kažu Dverjani, je i ugovor o javnom privatnom partnerstvu (JPP) potpisan između opštine Inđija i  automobilskog prevoznika “Laste”.

Inače, građani opštine Inđija imaju višegodišnji problem sa gradskim i prigradskim prevozom. Dešava se da se autobus  “Laste” ne pojavi po redu vožnje, iz samo njima znanih razloga. Po nekoliko sati nema autobusa ili jednostavno uopšte ne dođe. Prevoz u Inđiji, na zaj način, postaje misaona imenica, posebno u zimskom periodu kada je velika hladnoća, kada se pored neredovnih polazaka dešavaju i učestali kvarovi autobusa.

Ono što je veliki problem, to je da građani koji idu na posao i deca u školu plaćaju mesečne karte, a autobusa nema, pa se snalaze na razne načine da bi došli na radno emsto ili u školske klupe. Zbog lošeg funkcionisanja prevoza građani, radnici i đaci mnogo više para izdvajaju za prevoz, nego što bi to u normalnim uslovima bilo.

Lokalna vlast se problemom prevoza bavi jedino uoči lokalnih ili republičkih izbora.

Ukoliko zaista sadašnja vlast želi da izađe u susret građanima i reši problem prevoza na mnogo kvalitetniji način, inđijski odbor Dveri smatra da mora da se onemogući monopol koji ima “Lasta”, da se i drugim prevoznicima omogući da mogu da konkurišu za pojedine linije. Tada se ne bi ulazilo u sumnjivo javno-privatno partnerstvo već bi se raspisivale javne nabavke za pojedine autobuske linije sa tačnim rasporedom vožnje u toku dana, kažu u Dverima.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here