ŠTA SMEMO a šta ne, tokom POLICIJSKOG ČASA

0
6683

Nove mere su od juče donele od 17 do 5 ujutru zabranu kretanja, a po rečima predsednika Vučića, ukoliko ljudi ne ostaju u kućama, već od ponedeljka može biti policijski čas od 13 sati, a posle toga možda i 24 sata – rekao je on.

Takođe je stupila na snagu i Odluka o obustavi gradskog prevoza, a ona se ne odnosi na taksi prevoz, putnička vozila (sopstveni prevoz) i prevoz za zaposlene. Za sve građane koji za vreme trajanja vanrednog stanja moraju da rade ili ne mogu da rade od kuće, biće organizovan prevoz o čemu će biti obavešteni. Izuzetak od zabrane gradskog prevoza moguć je isključivo na osnovu posebne dozvole.

Građani stariji od 65 godina mogu napuštati svoje domove od 3 do 8 časova ujutru, kako bi u tom periodu mogli da kupe namirnice u samoposlugama ili lekova u apotekama. Za sve osobe mlađe od 65 godine period zabrane kretanja je od 17 časova do 5 ujutro.

Takođe, odlučeno je da se zabranjuje rad svih objekata i lokala unutar tržnih centara izuzev samoposluga, prodavnica hrane i apoteka.

Zabranjuje se boravak u svim parkovima i javnim površinama namenjenim za rekreaciju i sport.

Zabrana javnog okupljanja u zatvorenom prostoru pooštrena je tako da u zatvorenom prostoru ne može boraviti više od 5 osoba.

Što se tiče ugostiteljskih objekata, doneta je odluka o posebnim merama pružanja usluga u oblasti trgovine na malo, koja obuhvata prodaju hrane i pića. To ne podrazumeva zatvaranje ugostiteljskih objekata, već im se zabranjuje da svoju delatnost vrše tako što bi korisnici usluga kupljenu hranu i piće konzumirali u samom objektu ili u bašti ugostiteljskog objekta.

Ukoliko ugostitelj želi da vrši svoju delatnost za vreme trajanja vanrednog stanja, neophodno je da uspostavi dostavnu službu koja bi isporučivala hranu i piće za poneti ili da organizuje šalter preko koga bi se prodavala hrana i piće bez ulaska u sam ugostiteljski objekat.

Pri tome, radnici u ugostiteljskom objektu moraju da budu opremljeni odgovarajućom higijensko-tehničkom opremom za sprečavanje širenja zarazne bolesti.

Ova odluka ne odnosi samo na restorane i kafiće, već i druge preduzetnike (kladionice, autoperionice, igraonice…) koji su omogućavali korisnicima svojih usluga da za stolom ili šankom konzumiraju hranu i piće koju bilo kupuju ili dobijaju besplatno.

Na sajtu Ministarstva zdravlja COVID19 stoje preporuke za starije kako da se ponašaju dok su u svojim kućama:

– Ne izlazite iz kuće

– Boravite prostoriji odvojenoj od ostalih ukućana koja je provetrena.

– Izbegavajte kontakt sa drugima i ne dodirujte iste predmete

– Ako morate da izađete iz sobe u drugi deo kuće stavite masku ili drugi deo odeće preko usta

– Ako imate mogućnost koristite odvojeno kupatilo od drugih ukućana

– Ako kijate ili kašljete pokrijte usta maramicom ili laktom i obavezno operite ruke posle toga

– Često perite ruke, posebno pre i posle kuvanja i korišćenja toaleta

– Svakodnevno dezinfikujte sobu

– Neka vam neko mlađi plaća račune i obavlja kupovinu

– Budite stalnoj u telefonskoj komunikaciji sa svojom porodicom

– Ako vam nije dobro, ne idite u Dom zdravlja, nego lekara pozovite telefonom.

(SMP)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here