Šta sve treba da znate ako planirate kupovinu stana?

0
500

Nemate dovoljno ušteđevine za stan, a već je vreme da se odselite od roditelja?

Ovo je najčešća situacija populacije u Srbiji ispod 30 godina. Sva sreća ušteđevina nije jedini način da kupite svoj prvi stan.

Uz pomoć stambenih kredita, ovo možete učiniti u najkraćem vremenskom roku, samo je potrebno da istražite sve mogućnosti koje su pred vama.

Ukoliko se prvi put susrećete sa pojmom stambeni kredit, želite da saznate šta je sve potrebno kako bi vam banka odobrila pozajmicu kao i sve uslove otplate kredita, nastavite sa čitanjem ovog teksta.

#1 Pojmovi sa kojima treba da se upoznate

Ukoliko nemate dodirnih tačaka sa ekonomijom, vrlo verovatno vas pojmovi kao što su glavnica, kreditna sposobnost, žirant i ostali pojmovi vezani za podizanje kredita, zbunjuju. Zato, pre samog upuštanja u bilo kakve dogovore sa izabranom bankom, potrebno je da razumete značenje ovih pojmova: 

  • Kreditna sposobnost – vaša sposobnost da vratite kredit i ugovorenu kamatu, koju banka proverava pre odobrenja kredita, najčešće na osnovu vaših mesečnih primanja
  • Glavnica – novac koji pozajmljujete od banke, na koji se obračunava ugovorena kamata
  • Učešće – deo iznosa kredita koji morate da uplatite kao garanciju da ćete otplatiti svoj dug u celosti
  • Anuitet – mesečna rata kredita koju je potrebno da otplaćujete
  • Žirant – osoba koja preuzima vraćanje vašeg kredita na sebe, ukoliko vi ne budete u mogućnosti da ga vratite

Sada kada ste upoznati sa osnovnim pojmovima možete krenuti u dalji proces podizanja kredita, a kako bi imali predstavu o iznosu učešća, mesečnih rata i ostalih troškova za određeni iznos kredita koji vam je potreban, to možete saznati pomoću kreditnog kalkulatora.

#2 Kreditna sposobnost – da li ispunjavate uslove za sticanje stambenog kredita?

Kako bi vam banka odobrila dugoročnu pozajmicu za kupovinu stana potrebno je da ispunite čitav spisak uslova. Ti uslovi su ustvari garancija koja je banci potrebna kako bi znala da ćete biti u mogućnosti da vratite pozajmljeni novac. Osoba koja ispunjava sve ove uslove naziva se kreditno sposobnim licem.

Ovi uslovi su:

  • Da ste zaposleni za stalno minimum godinu dana u trenutku kada aplicirate za kredit
  • Visina vaših mesečnih primanja je 2 do 3 puta veća od planirane mesečne rate kredita
  • Da imate urednu kreditnu istoriju, odnosno da ste u prošlosti redovno izmirivali vaše kreditne obaveze i da nemate dugovanja u poslednje 2 godine
  • Da ispunjavate starosni kriterijum – stariji ste od 20 i mlađi od 70 godina
  • Obavezno učešće koje može biti između 10 i 30%. Ono zavisi od odabrane banke ali uglavnom iznosi 20% kredita

#3 Učešće za stambeni kredit i stambeni kredit bez učešća

Kao što smo već naveli učešće pri podizanju kredita je novčani iznos koji je potrebno da date banci kao garanciju da ćete otplatiti preostali dug u dogovorenom vremenskom periodu.

Ovaj iznos zavisi od politike same banke u kojoj ste odlučili da podignete kredit, ali većina banaka zahteva učešće od 20%. Ukoliko kupujete svoj prvi stan, banke će vam dati posebnu pogodnost – obavezno učešće od 10%, koje služi kao olakšavajuća okolnost i podsticaj mladima za podizanje ove vrste kredita.

Ali ni iznos od 10% nekada nije jednostavno obezbediti. Zato postoji još jenda opcija pri podizanju stambenog kredita koja vam je na raspolaganju.

Za one koji nisu u mogućnosti da obezbede učešće, postoji mogućnost podizanja kredita bez učešća. Ovo podrazumeva da umesto učešća podignete hipoteku nad nekom nekretninom koju posedujete, a njena vrednost mora biti veća od ukupnog iznosa kredita za 30%. Ukoliko ne budete u mogućnosti da otplatite kredit, banka postaje vlasnik nekretnine pod hipotekom u iznosu preostalog duga.

#4 Veliki izbor banaka koje nude stambene kredite – kako izabrati najbolju?

U zavisnosti od toga koja banka je u pitanju uslovi kreditiranja su različiti, a kako bi prošli najpovoljnije, potrebno je da detaljno istražite njihovu ponudu i odlučite se za onu čiji uslovi kreditiranja vam najviše odgovaraju.

Ukoliko u svojoj okolini imate osobu koja ima iskustva sa stambenim kreditima, raspitajte se da li je zadovoljna uslovima banke i da li bi vam je preporučila. Takođe, možete istražiti ponudu različitih banki na internetu i odabrati nekoliko njih koje vam se čine najpovoljnije.

Pravi utisak ćete steći tek direktnim odlaskom u filijalu banke i razgovorom sa kreditnim savetnikom koji je zadužen za razgovor sa klijentima. Oni će vam dati sve potrebne informacije o apliciranju za kredit, uslovima koje njihova banka nudi, kao i o samom periodu otplate kredita.

Nemojte se odlučiti za prvu banku u koju ste kročili, već posetite više njih. Nakon obilaska, uporedite sve informacije koje ste prikupili, razmislite koji uslovi su vam najvažniji i na osnovu ovih podataka donesite konačnu odluku.

Kao što ste videli, kupovina stana putem kredita mnogo je više od samog donošenja odluke o kupovini. Nadamo se da smo vam ovim tekstom pojasnili osnovne pojmove i pomogli u odabiru banke koja će vam obezbediti najbolje uslove kreditiranja.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Katarina Nikolić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here